Mohammed heeft half zoveel kans op huurwoning als Joris

21/09/12 om 02:47 - Bijgewerkt om 02:47

Mohammed en Khadija hebben gemiddeld tot 50 procent minder kans om een huurwoning te vinden dan Joris en Nathalie, ook al hebben ze hetzelfde loon en gezinssituatie.

Mohammed heeft half zoveel kans op huurwoning als Joris

© Belga

Dat meldt het Minderhedenforum vrijdag op basis van praktijktesten die het forum in augustus uitvoerde in Antwerpen en Gent via meer dan honderd web-advertenties.

Discriminatie wordt gedoogd

"We namen een steekproef zonder wetenschappelijke pretenties", klinkt het. "Maar de testen geven wel tendensen aan en die zijn onrustwekkend."

De cijfers volgen volgens het Minderhedenforum het aanvoelen van veel etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen. "Discriminatie wordt stilzwijgend gedoogd, maar niet aangepakt."

Durven optreden

Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum, roept steden en gemeenten op om te durven optreden tegen deze discriminatie.

"Niet enkel Vlaanderen of de federale overheid moet een antidiscriminatiebeleid uitdokteren. Ook voor het lokale niveau is hier een rol weggelegd. Wie discrimineert pleegt een misdrijf. De lokale politie kan en moet hier dan daadwerkelijk optreden", aldus Charkaoui. (Belga/TV)

Onze partners