Militair défilé en Te Deum op nationale feestdag

20/07/10 om 20:36 - Bijgewerkt om 20:36

In Brussel is woensdag het traditioneel militair défilé gehouden naar aanleiding van de nationale feestdag. Eerder op de dag was er het Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.

In Brussel is woensdag het traditioneel militair défilé gehouden naar aanleiding van de nationale feestdag. Er namen 1.502 militairen en 83 voertuigen aan deel. Eerder op de dag was er het Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Het federaal parlement zette zijn deuren open voor het publiek.

De militaire parade stond in het teken van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie. Kleine detachementen van de 26 andere Europese lidstaten namen eraan deel.

Het defilé huldigde ook de 65ste verjaardag van het einde van de
tweede wereldoorlog. Zo namen contingenten van oud-strijders uit Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen aan de parade deel.

In totaal stapten 1.502 militairen mee op in het défilé. De gemotoriseerde kolonne telde 178 militairen aan boord van 83 voertuigen. Onder de voertuigen bevonden zich nieuwe pantservoertuigen voor de infanterie.

Tijdens het luchtdéfilé waren 26 vliegtuigen en 9 helikopters te
zien. Alpha-Jet-vliegtuigen tekenden de nationale kleuren in de lucht. Na de militaire parade volgde een optocht van burgerlijke diensten en hun voertuigen.

Te Deum

Voor het défilé was er het klassiek Te Deum in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Aarstbisschop André Léonard ging voor het eerst het Te Deum op 21 juli voor.

Léonard, die zich in de drie officiële landstalen uitdrukte, riep onder meer op tot een goede verstandhouding tussen alle burgers van het land.

Traditiegetrouw werd het Te Deum bijgewoond door de koninklijke familie. Naast koning Albert II en koningin Paola waren ook koningin Fabiola, prins Filip en prinses Mathilde aanwezig.

Daarnaast maakten ook verschillende politici hun opwachting in de kathedraal. Naast vertegenwoordigers van de ontslagnemende federale regering en preformateur Elio Di Rupo waren onder meer ook voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Europees president Herman Van Rompuy aanwezig.

De nationale feestdag stond dit jaar immers in het teken van het Belgisch EU-voorzitterschap.

Prins Laurent en prinses Claire woonden het Te Deum naar aanleiding van de nationale feestdag in Aarlen bij.

Opendeurdag parlement

Ook dit jaar was er in het federaal parlement weer opendeurdag naar aanleiding van de nationale feestdag.

Volgens een telling van de parlementaire diensten kwamen zowat 6.700 mensen een kijkje nemen in Kamer en Senaat.

Dertien administratieve aanhoudingen

De politie van de zone Brussel-Elsene heeft woensdagnamiddag in de marge van het défilé dertien activisten administratief aangehouden.

Volgens woordvoerder Christian De Coninck probeerden ze spandoeken te ontrollen tegen het militair beleid van België, maar werden ze nog voor hun actie opgepakt.

De activisten wilden aanklagen dat er teveel geld gaat naar het leger. Ze wilden ook de Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan aan de kaak stellen en de aanwezigheid van 'illegale' wapens op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel.

Onze partners