Manifestatie voor de eenheid van België

14/05/10 om 19:05 - Bijgewerkt om 19:05

Een kleine tweeduizend mensen hebben zondag in Brussel deelgenomen aan een optocht voor de eenheid van het land.

Op enkele weken voor de verkiezingen hebben een kleine tweeduizend mensen zondag in Brussel een mars gehouden voor de eenheid van België. Onder meer CDH-voorzitster en ontslagnemend vicepremier Joëlle Milquet stapte mee op.

Initiatiefneemster was de Luikse Claire Houard, die eind 2007 een gelijkaardige manifestatie organiseerde.

Toen namen er meer dan 30.000 mensen aan deel. Zondag waren het er veel minder. Er werden zowat 1.850 deelnemers geteld aan de betoging die onder begeleiding van de Brabançonne van het Noord- naar het Zuidstation trok.

Er werden veel Belgische vlaggen meegedragen. Aan de kop van de manifestatie liepen naast Houard ook ex-judoka Ingrid Berghmans en een aantal oud-strijders.

De manifestanten verzetten zich tegen een verdere opsplitsing van het land. Volgens hen zijn er dringender problemen dan de verhouding tussen de verschillende taalgroepen, al geven ze toe dat een verdere aanpassing van de staatsstructuur onvermijdelijk is.

'Wij zijn niet tegen Vlaanderen of Wallonië omdat we voor België
zijn', aldus Houard. 'Dit land en zijn inwoners hebben dringend nood aan minder individualisme en meer maatschappelijke betrokkenheid, aan meer 'belgitude', zo luidde het.

De betoging verliep rustig. Politieke slogans werden niet meegedragen. Onder de deelnemers werden enkele politici opgemerkt, zoals CDH-voorzitster en ontslagnemend vicepremier Joëlle Milquet. Ook Isabelle Durand van Ecolo was aanwezig.

Onze partners