Malafide hondenfokker Riemst verliest vergunning

© Thinkstock

De hondenkwekerij uit Riemst, waar elf verwaarloosde honden ontsnapten en een meisje zwaar toetakelden, zal bijna zeker de erkenning van de federale overheid verliezen.

“Ook in de toekomst lijkt het weinig waarschijnlijk dat deze eigenaars nog honden zullen mogen fokken”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, waaronder ook dierenwelzijn ressorteert.

De kwekerij in Riemst werd onmiddellijk na het incident om veiligheidsredenen gesloten door burgemeester Mark Vos. “Hij heeft erg snel en correct gereageerd”, zegt Jan Eyckmans.

“Op basis van de informatie uit het dossier en de vaststellingen ter plaatse, zullen we nu moeten oordelen over de erkenning van deze kwekerij. Wij oordelen op basis van het dierenwelzijn. Er zijn heel wat aanwijzingen dat de huidige toestand in het bedrijf niet overeenstemt met de voorwaarden in de vergunning. De kans is dan ook zeer groot, zeg maar bijna 100 procent, dat we de erkenning zullen intrekken.”

Geen nieuwe vergunning

Dat wil niet zeggen dat de kweker geen dieren meer mag houden. “Zo’n verbod kan alleen door een rechtbank worden uitgesproken”, aldus Eyckmans. “Wat niet wegneemt dat wij een rechter hiertoe kunnen verzoeken.”

De woordvoerder voegt er aan toe dat de kweker niet veel kans zou maken mocht hij later een nieuwe vergunning willen aanvragen. “Dan gaan de elementen uit het verleden meespelen.”

De toestand van het meisje dat werd gebeten is overigens stabiel. “De wonden moeten nu langzaam kunnen genezen”, aldus de woordvoerder van het Ziekenhuis Oost-Limburg.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content