Leterme kop van jut na ontslag Thyssen

24/06/10 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) betreurt het ontslag van Marianne Thyssen als partijvoorzitster, maar aanvaardt haar beslissing.

Leterme kop van jut na ontslag Thyssen

© Belga

Dat schrijft hij op zijn website. "Ik vind dit bijzonder spijtig, maar ik respecteer en aanvaard het besluit van Marianne," zegt hij.

Leterme heeft woorden van dank "voor al haar uitstekende werk en in het bijzonder voor de bewonderenswaardige wijze waarop ze de partij door een zeer moeilijke en ondankbare tijd heeft geleid." Hij wenst haar alle succes en geluk toe in al haar verdere ondernemingen.

"Zoveelste slachtoffer van Leterme" Thyssen stapte woensdag op. Haar besluit komt er na de zware verkiezingsnederlaag voor CD&V op 13 juni. Binnen CD&V werd emotioneel gereageerd.

De Vlaamse kranten zijn donderdag vlijmscherp voor Leterme. Ze wijzen erop dat Thyssen in een rol (als lijsttrekker voor de Senaat, nvdr.) werd geduwd die ze eigenlijk niet wilde.

Het beleid van Leterme was de echte inzet van de verkiezingen, merkt Yves Desmet van De Morgen op. "In plaats van de confrontatie aan te gaan, ging hij schuilen in West-Vlaanderen". Volgens Desmet is Thyssen het "zoveelste slachtoffer van Leterme".

Dat Thyssen het kopmanschap in de handen geduwd kreeg, kan voor Bart Sturtewagen van De Standaard twee dingen betekenen: "Ofwel is Leterme de meest eenzelvige cynicus die ooit in de Wetstraat rondliep, ofwel was hij intellectueel niet in staat om in te zien tot welke ravage dit zou leiden."

Volgens Luc Van der Kelen van Het Laatste Nieuws valt CD&V in twee kampen uiteen: het rechts-nationalistische kamp met Kris Peeters, Tony Van Parys en Stefaan De Clerck, en het Renders-Cortebeeck-blok van het ACW met Steven Vanackere en Inge Vervotte.

"Er is een derde kamp, maar dat bestaat uit één man: Het kamp-Leterme. Die werkt hoofdzakelijk voor zichzelf", luidt het.

"Een man van eer zou zich nu solidair verklaren met zijn moegetergde partijvoorzitster en zelf ook een stap opzij aankondigen", schrijft Paul Geudens in Gazet van Antwerpen. "Leterme minister in de regering-Di Rupo, dat zou toch echt wel de schaamte voorbij zijn".

"Geen clans"
Interimvoorzitter Wouter Beke ontkent donderdag dat er sprake is van clans binnen de partij. "Als ik dat op mezelf projecteer, zou ik niet weten tot welke clan ik zou behoren", zegt hij.

Beke herhaalde dat een commissie is geïnstalleerd die de verkiezingsnederlaag op een rustige manier zal evalueren. Daarna komen er nieuwe voorzittersverkiezingen.

Onze partners