Kris Peeters: ‘Ze moeten geen onwaarheden over ons vertellen’

© Lies Willaert

Deze Vlaamse regering rijdt de rit uit. Daar is minister-president Kris Peeters (CD&V) toch rotsvast van overtuigd.

Een jaar geleden wankelde zijn regering toen het Oosterweeldossier zijn beslag moest krijgen. Vandaag doen de federale regeringsonderhandelingen de Vlaamse ploeg zweten.

Maar Kris Peeters is er gerust op. ‘Vorig jaar was iedereen ervan overtuigd dat de Vlaamse regering zou struikelen over de vraag of er in Antwerpen nu een brug of een tunnel moest worden gebouwd’, zegt hij. ‘En dat zorgde binnen de coalitie ook echt voor spanningen. Nu is er van interne spanning echter geen sprake en wordt de druk buiten de Vlaamse regering georganiseerd. Dat is een heel andere situatie.’

Onlangs pleitte Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) voor de invoering van een Muytersnorm om Vlaanderen schuldenvrij te maken tegen 2020. Een goed idee?
Peeters: De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) heeft ons al geadviseerd om een structurele norm te hanteren. Het komt erop neer dat we in goede jaren een spaarpotje zouden aanleggen dat we dan in slechtere tijden kunnen gebruiken. Het lijkt me in elk geval een goed idee om te onderzoeken of zo’n norm haalbaar is, en dat is mijn collega Philippe Muyters (N-VA) ook aan het doen. In ons regeerakkoord staat wel dat we geen overschotten of tekorten willen, maar dat mag ons er niet van weerhouden om na te gaan of we niet beter een paar buffers kunnen inbouwen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft vorige week nog een herhaald dat hij niet wil dat Vlaanderen bespaart om de federale regering te depanneren.
Peeters: Dat heb ik zelf al twintig keer gezegd. Ik snap echt niet waarom sommigen maar blijven herhalen dat de deelstaten zwaar moeten bijdragen. Wie zegt dat? Partijen die geen deel uitmaken van de Vlaamse regering maar dat wel zouden willen. Op die manier hopen ze de druk op de coalitie op te voeren.

Kijk, als de vorming van een federale regering pas mogelijk is als het Vlaamse regeerakkoord wordt opengebroken, is men volgens mij niet goed bezig. Dat zou in tegenspraak zijn met de Copernicaanse omwenteling en als het ware een reformatie betekenen, want dan bepaalt het federale niveau weer hoe de Vlaamse regering er uitziet.

U bent niet bang dat dit scenario de komende maanden wel eens werkelijkheid zou kunnen worden? Peeters: Ik zal er in elk geval alles aan doen om de Vlaamse regering en het Vlaamse regeerakkoord overeind te houden, en ik ga ervan uit dat ook de andere partijen er zo over denken. Maar ik ben niet naïef: er lopen in Vlaanderen ongetwijfeld een paar reformisten rond die constant een ongehoorde boodschap verkondigen. Ze doen alsof Vlaanderen in het geld zwemt, niet solidair is en dus vanzelfsprekend moet bijdragen tot de sanering van de arme federale overheid. Maar wij zwemmen helemaal niet in het geld! En hebben we overschotten, dan investeren we die in heel terechte noden en zijn we wel degelijk solidair.

Waals minister-president Rudy Demotte zegt dat hij van Vlaanderen geen lessen heeft te krijgen. Voelt u zich aangesproken?
Peeters: Helemaal niet. Vooral niet als hij beweert dat we meer krijgen dan waar we recht op hebben. Dat is manifest onjuist. We hebben niets gekregen dat ons volgens de financieringswet niet toekomt, en bovendien zijn we nog solidair met Wallonië en Brussel ook. In de vorige regeerperiode heeft Vlaanderen op verzoek van de paarse federale meerderheid maar matig geïnvesteerd en zijn schuld afgebouwd. Nee, Vlaanderen wil niemand lessen geven. Maar ze moeten ook geen onwaarheden over ons verspreiden. (AP/EP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content