Kris Peeters: ‘Regering-Di Rupo was nog harder dan regering-Michel’

Kris Peeters © Belga

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) relativeert dat deze regering te veel gaat besparen en de economie zal fnuiken. ‘De vorige regering was eigenlijk nog harder dan de nieuwe regering’, zei hij in De Zevende Dag.

Het begrotingsevenwicht komt er pas in 2018, na een inspanning van 11 miljard, benadrukt Peeters. De regering-Di Rupo had een overschot in 2016 vooropgesteld en daarvoor was 17,3 miljard euro nodig. ‘De vorige regering was eigenlijk nog harder dan de nieuwe regering’, aldus Peeters.

Toekomstplan voor meer werkgelegenheid

De kersverse minister van Werk en Economie zei nog in De Zevende Dag dat hij samen met de sociale partners wil onderhandelen over een toekomstplan voor meer werkgelegenheid. Dat plan moet ervoor zorgen dat de indexsprong, en andere maatregelen van de regering, omgezet worden in jobs.

Peeters benadrukte dat de indexsprong sociaal wordt gecorrigeerd en dat het dus gaan om een ‘slimme indexsprong’. ‘Er komt 127 miljoen euro bij voor de laagste inkomens en we vragen ook een inspanning aan de vermogens.’ De indexsprong brengt wel met zich mee dat de lonen voor twee jaar bevroren worden, anders wordt die maatregel geneutraliseerd, legde Peeters uit.

Of er garanties zijn dat de indexsprong zal zorgen voor extra jobs? Peeters verwees naar het belang van het sociaal overleg, omdat er ook over andere zaken gesproken moet worden. En de werkgevers zouden slim genoeg moeten zijn om wat ze winnen bij de indexsprong en andere maatregelen om te zetten in jobs. ‘Ik ga er ook vanuit dat de werkgevers slim genoeg zijn om ervoor te zorgen dat deze inspanning die wij doen en die de mensen doen met de indexsprong, om te zeggen: ‘ja, we hebben nu een sterkere concurrentiepositie, we gaan dat omzetten in werkgelegenheid’. Dat is geen verplichting, maar ik vind dat ze dit aanbod, deze beslissing maximaal positief moeten omzetten in werkgelegenheid en stages enzovoort’.

Vakbonden reageren lauw

De vakbonden, die eerder deze week forse kritiek hadden op het regeerakkoord van de nieuwe regering van MR, N-VA, CD&V en Open VLD, reageren lauw op de uitgestoken hand.

‘Vergelijk het regeerakkoord met de memoranda van de werkgevers en met die van de vakbonden. Als je dat moet rechttrekken met een uitgestoken hand, dan wordt dat heel moeilijk’, aldus ABVV-topman Rudy De Leeuw.

Ook de christelijke vakbond ACV, die deze week nog bij het CD&V-congres actie voerde, vindt het allesbehalve evident. ‘Natuurlijk gaan we naar een overlegtafel komen, maar het zal verduiveld moeilijk zijn om een winwinsituatie te creëren tussen werknemers en werkgevers, als die werknemers al op een heel grote achterstand zijn gezet’, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content