'Koning zal veel wijsheid nodig hebben om België te regeren' (Léonard)

15/11/13 om 12:05 - Bijgewerkt om 12:05

Koning Filip zal veel wijsheid nodig hebben om te regeren in dit kleine sympathieke land, waarvan de ingewikkeldheid omgekeerd evenredig is aan de grootte. Dat zei aartsbisschop André-Joseph Léonard tijdens de homilie in het Te Deum naar aanleiding van het Koningsfeest.

'Koning zal veel wijsheid nodig hebben om België te regeren' (Léonard)

De koninklijke familie woont op Koningsdag het Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal bij. © Belga

Léonard kwam in zijn homilie terug op de troonswissel en het daaraan gekoppelde feest van 21 juli: "Volgens velen was de 21ste juli 2013 er één van een uitzonderlijk gehalte. Een nationale feestdag zonder een even nationale 'drache'. Met een meer dan milde zon voor het bewogen, waardig, ja zelfs teder afscheid van een koning en een koningin. Met een jubelende menigte voor de troonsbestijging van een koning en een koningin die van meet af aan getuigden van kalmte en serene vastberadenheid".

'De attente glimlach van onze koningin'

"Reeds op 21 juli, maar ook vandaag, hebben de christenen van dit land gebeden en bidden ze nog steeds dat in het hart van onze koning die wijsheid en die genade mag heersen, waarover de twee lezingen van deze liturgie ons spraken", zo klonk het.

"Het volk van Nazareth was namelijk verbaasd over de woorden van genade die uit de mond kwamen van Jezus, hun landgenoot. Het boek Wijsheid stelde de wijsheid voor als een vrouwelijke figuur, schitterend en welwillend. Vinden we daar geen weerspiegeling van in de attente glimlach van onze koningin?", zo vroeg Léonard zich voorts af.

De aartsbisschop nodigde de aanwezigen uit om te bidden voor de hele koninklijke familie, "maar in het bijzonder voor onze koning Filip en koningin Mathilde". (Belga/TE)

Onze partners