Klokkenluiders HaZoDi moeten 329.713 euro loon terug betalen

07/08/12 om 06:31 - Bijgewerkt om 06:31

De klokkenluiders zouden over een periode van tien jaar tussen de 16.000 en 77.000 euro te veel aan lonen hebben ontvangen.

Klokkenluiders HaZoDi moeten 329.713 euro loon terug betalen

De politieraad van de zone HaZoDi heeft beslist om de terugvorderingsprocedure tegen de zogenaamde klokkenluiders op te starten. Het zou gaan om een bedrag van 329.713 euro, intresten tot eind dit jaar inbegrepen, schrijft Het Belang van Limburg.

Voor de raadsleden staat het dus vast dat de klokkenluiders over een periode van tien jaar tussen de 16.000 en 77.000 euro te veel aan lonen hebben ontvangen. Op de vorige politieraad was al beslist om een terugvorderingsprocedure tegen ex-korpschef Michel Beckers op te starten. De raad meent dus dat de hoofdrolspelers gelijk moeten worden behandeld.

Graaicultuur

De beslissing is een uitloper van de HaZoDi-affaire die vorig jaar op 6 oktober uitbrak na de geruchtmakende reportage van Panorama over de vermeende graaicultuur binnen de politiezone. Het onafhankelijk auditbureau I-Force werd aangesteld om de zaak te onderzoeken.

Volgens het laatste rapport van I-Force blijkt dat drie van de vier klokkenluiders zichzelf meer dan 10 jaar geleden in een hogere weddeschaal hadden ingeschaald dan waarop ze recht hadden.

'We kunnen nu met schone lei verdergaan' (korpschef Pirard)

"We kunnen nu met een schone lei verdergaan en de rust in het korps kan weerkeren. De rechtbank zal haar werk moeten doen om te zien dat alles verloopt zoals het wettelijk zou moeten verlopen." Dit heeft zonechef Philip Pirard gezegd, nadat de politieraad beslist had lonen van drie klokkenluiders van de politiezone Hazodi terug te vorderen die onterecht uitbetaald zouden zijn.

"Het onderzoek gaat verder. Die beslissing staat los van de structuur en de werking van de zone", aldus Pirard. "Ik hoor toch dat veel mensen blij zijn dat het onderzoek goed opschiet. Het belangrijkste is dat we verder kunnen en dat het niet belastend is voor onze werking". Het Hazodi-korps telt in totaal 320 personeelsleden.

De politieraad van de zone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek nam de beslissing een burgerlijke procedure op te starten om bijna 329.713 euro aan lonen terug te vorderen die drie van de vier klokkenluiders van de zone onterecht ontvangen zouden hebben. Gedurende tien jaar zou hen te veel loon uitbetaald zijn, omdat ze zich volgens een auditbureau in een onrechtmatige weddeschaal hadden ingedeeld.

De burgerlijke rechtbank moet zich nu over de zaak buigen, maar dat zal nog een hele tijd duren. Eerder had de politieraad beslist een terugvorderingsprocedure in
te stellen tegen ex-korpschef Michel Beckers.

Vorig jaar stelden de vier klokkenluiders in een "Panorama"-uitzending op Canvas de vermeende graaicultuur binnen de zone Hazodi aan de kaak. (Belga/TE/SD)

Lees meer over:

Onze partners