Kindbruidje (15) in asielcentrum in hongerstaking tegen afzondering van echtgenoot (18)

Theo Francken © Belga Image

Een 15-jarig meisje uit Syrië is al een week in hongerstaking omdat ze afgezonderd is van haar 18-jarige echtgenoot. De twee mogen elkaar sinds begin maart alleen nog buiten het centrum zien.

‘Kindhuwelijken gaan in tegen onze principes’, zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Protest

In onze opvangcentra zitten volgens hem enkele tientallen kindbruidjes. Het gaat om jonge meisjes van soms amper 13 jaar die getrouwd zijn met een veel oudere man. De koppeltjes mogen elkaar wel regelmatig zien, maar samenleven wordt niet toegestaan in de asielcentra.

Een van de kindbruidjes is uit protest tegen de scheiding van haar echtgenoot in hongerstaking gegaan. Het meisje van 15 werd sinds begin maart afgezonderd van haar 18-jarige man en weigert sindsdien te eten.

Francken zegt dat hij niet wil meewerken aan kindhuwelijken. In ons land moet je minstens 18 jaar zijn om te mogen trouwen. Het Syrische familierecht zegt bijvoorbeeld dat meisjes vanaf hun 13de mogen trouwen als ze ‘fysiek volwassen’ zijn.

‘Het houdt me ernstig bezig’, geeft Francken toe. ‘Ik wil niet dat haar iets overkomt. Haar medische controle in het begin van de week was goed. Maar ik wil niet meewerken aan kindhuwelijken. Ze mogen elkaar zien en bellen.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content