Kasteelmoord: Schoonvader van Stijn Saelens vrij onder voorwaarden

03/01/14 om 17:14 - Bijgewerkt om 18:15

In de zaak van de kasteelmoord komt dokter André Gyselbrecht, de schoonvader van het slachtoffer Stijn Saelens, vrij onder voorwaarden. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist, zegt zijn advocaat Johan Platteau.

Kasteelmoord: Schoonvader van Stijn Saelens vrij onder voorwaarden

© belga

André Gyselbrecht en zijn zoon Peter worden ervan verdacht de opdrachtgevers te zijn van de kasteelmoord in Wingene twee jaar geleden. De Gentse KI besliste al in september 2012 dat de twee verdachten vrijkwamen onder voorwaarden, maar sinds februari 2013 zat André Gyselbrecht opnieuw in de cel.

De huisdokter uit Ruiselede verklaarde dat hij aan zijn vriend Pierre Serry enkel vroeg om zijn schoonzoon "een lesje te leren". Op een stuk grond van Serry in Sint-Maria-Aalter werd op 17 februari 2012 het lijk van de vermiste Stijn Saelens aangetroffen.

De raadkamer in Brugge verlengde twee weken geleden de aanhouding van André Gyselbrecht, maar advocaat Johan Platteau ging daartegen in beroep. De KI beslist nu dat de man de gevangenis onder voorwaarden mag verlaten.

"De KI heeft mijn cliënt opgelegd dat hij het land niet mag verlaten en dat hij zich moet ter beschikking houden van de politie. Hij mag ook geen contact zoeken met de media", aldus advocaat Platteau.

"Ik ben heel tevreden met de beslissing van de KI en mijn cliënt was heel emotioneel toen hij het nieuws vernam. Het heeft veel werk gekost. Ik ben blijven verzoekschriften indien voor zijn vrijlating omdat ik ervan overtuigd was dat hij kon vrijkomen onder voorwaarden".

André Gyselbrecht blijft in verdenking gesteld van de moord op Stijn Staelens. Het parket heeft de intentie om het dossier in twee delen op te splitsen. In dat geval zouden Gyselbrecht en Serry binnen afzienbare tijd voor het hof van assisen kunnen verschijnen. Het onderzoek naar de huurmoordenaars zou dan los daarvan voortgezet kunnen worden.

Het is de onderzoeksrechter die uiteindelijk zal moeten beslissen over een eventuele afsplitsing.(Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners