Karim Van Overmeire verlaat Vlaams Belang

15/07/10 om 10:37 - Bijgewerkt om 10:37

Van Overmeire was het al een tijdje oneens met de partijleiding over de positie van het Vlaams Belang.

Karim Van Overmeire verlaat Vlaams Belang

© Belga

Karim Van Overmeire verlaat het Vlaams Belang en start een nieuwe politieke beweging in Aalst. Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams parlement, Filip Dewinter, is niet verwonderd, maar wel ontgoocheld over de beslissing.

Van Overmeire zit vanaf 1991 in het parlement en is sinds 2004 voorzitter van de commissie Buitenlands Beleid van het Vlaams parlement. Van 2003 tot bij de ontbinding van het federale parlement was hij ook gemeenschapssenator.

Daarnaast leidde hij ook de uitgeverij van de partij, Uitgeverij Egmont, die de boeken publiceert van voornamelijk Vlaams Belangmandatarissen die elders niet terecht kunnen. Zelf is hij ook de auteur van boeken over de Vlaamse onafhankelijkheid, de Guldensporenslag en het ontstaan van België.

Op zijn website geeft Karim Van Overmeire meer uitleg over zijn opstappen bij het Vlaams Belang: "Meer dan tien jaar heb ik gepleit voor een ernstige en volgehouden inspanning om uit het cordon sanitaire te breken, om vervolgens via beleidsdeelname effectieve veranderingen te kunnen realiseren. (...) Ik kan alleen maar vaststellen dat ik er de voorbije tien jaar niet in geslaagd ben om de partijtop te overtuigen. Ook na de verkiezingsnederlaag van 13 juni blijft het Vlaams Belang vasthouden aan de strategie van een zweeppartij die door confrontatie en polarisatie de andere partijen tracht te beïnvloeden".

Vlaamse onafhankelijkheid

Van Overmeire benadrukt dat hij voorstander blijft van Vlaamse onafhankelijkheid en zich zorgen blijft maken over de aard en de omvang van de immigratie in Vlaanderen en Europa. Hij vertrekt zonder ruzie.

Hij wil zich voortaan concentreren op Aalst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd het Vlaams Belang er onder zijn leiding de grootste partij, maar belandde wegens het cordon sanitaire in de oppositie. De bestuursploeg van de drie traditionele partijen is de voorbije jaren bijna uitsluitend met ruzies en geblokkeerde dossiers in het nieuws gekomen, stelt hij vast. Alleen een nieuwe speler kan volgens hem de situatie deblokkeren.

Lees meer over:

Onze partners