Joodse gemeenschap en Belgische moslims slaan handen in elkaar tegen geweld

18/07/14 om 14:08 - Bijgewerkt om 14:08

De Joodse gemeenschap in België en de verenigingen van Belgische moslims slaan de handen in elkaar om het Gazaconflict uit ons land te houden. Het is de eerste gezamenlijke verklaring van beide groepen ooit.

Joodse gemeenschap en Belgische moslims slaan handen in elkaar tegen geweld

Een Israëlische luchtaanval treft Gaza-stad. © BELGAIMAGE

De Joodse gemeenschap in België en de verenigingen van Belgische moslims roepen samen op het Gaza-conflict niet te importeren naar ons land. In Brussel is zaterdag 19 juli een manifestatie tegen het geweld in de Gazastrook gepland. De Joodse gemeenschap vreest dat de betoging zelf wel eens gewelddadig kan worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft met de Joodse gemeenschap en de moslimorganisaties overlegd. Beide groepen besloten om het gezamenlijke statement uit te sturen om op te roepen tot kalmte.

'Dat is een historisch initiatief', vindt Philippe Markiewicz, voorzitter van de Israëlitische gemeenschap van Brussel. 'Het gaat om de eerste gemeenschappelijke verklaring. België is altijd een voorbeeld van democratie geweest en dat moet zo blijven.'

Inzet voor pluralistische samenleving

'De conflicten die buiten België plaatsvinden, hoe hevig ook, en waarvan we hopen dat ze zo spoedig mogelijk vreedzaam zullen beëindigd worden, mogen de relaties tussen de inwoners van ons land (...) niet aantasten, noch leiden tot vijandige onderlinge verhoudingen', stellen joden en moslims in de verklaring. 'Onze oproep hangt samen met onze inzet voor een pluralistische samenleving, die de verschillen en de vrijheid van meningsuiting respecteert.'

Op het Antwerpse Sint-Jansplein werd afgelopen zaterdag al gemanifesteerd tegen het geweld in de Gazastrook en om steun te betuigen aan het Palestijnse volk. Daar zouden gewelddadige en antisemitische leuzen zijn geroepen. 'We steunen vredelievende manifestaties en respecteren het recht van iedereen om te betogen, maar vrezen dat een minderheid de spanningen ten top wil drijven', zegt Salah Echallaoui, voorzitter van de vereniging van Belgische moslims. 'België moet zijn karakteristieke 'samen leven' exporteren, niet het geweld van elders importeren.' (Belga/WB)

Onze partners