Jeroen Piqueur: 'Wat Luc Van den Bossche heeft gedaan, is not done'

05/07/16 om 13:21 - Bijgewerkt om 20:36

'Gaan we het over roddels hebben of over feiten?' vraagt Jeroen Piqueur kregelig na een paar minuten. De stichter en belangrijkste aandeelhouder van Optima Bank verbreekt voor het eerst sinds het faillissement het zwijgen. Een gesprek over zwart geld, logevrienden, belangenvermenging en politieke vrienden.

'Jeroen Piqueur van Optima is al wekenlang een van de belangrijkste onderwerpen in alle kranten. Ik was het hoofdpunt in het Journaal, er werd over mij gesproken in De Zevende Dag en in Terzake. De N-VA, de SP.A, de Open VLD en de CD&V beslisten zelfs om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten die mijn handel en wandel moet onderzoeken. Eerlijk, dat had ik nooit voor mogelijk gehouden.' Tegenover ons zit Jeroen Piqueur, de omstreden oprichter en belangrijkste aandeelhouder van Optima, dat voor gefortuneerden financiële plannen opstelde en actief was als vastgoedmakelaar en bankier.

Op 15 juni werd Optima Bank failliet verklaard. Sindsdien gaat er geen dag voorbij of de media pakken uit met onthullingen. Er zijn verhalen over zwart geld, logeconnecties, graaicultuur, belangenvermenging en meer van dat fraais. Daarbij zijn markante rollen weggelegd voor het liberale provincieraadslid Geert Versnick en socialistische topfiguren zoals ex-minister Luc Van den Bossche, partijvoorzitter John Crombez en de Gentse burgemeester Daniël Termont. De puissante rijkdom van Piqueur leverde smeuïge krantenkopij op. 'Voor alle duidelijkheid: ik hoop dat die onderzoekscommissie snel van start gaat,' zegt Piqueur, 'want dan zal blijken dat heel wat van die verhalen op niets berusten. De vunzigheid van sommige journalisten tart werkelijk elke verbeelding.'
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners