Jean-Marie Dedecker: 'Wij willen niet eindigen zoals Spirit'

13/11/12 om 11:05 - Bijgewerkt om 11:05

Over een jaar wordt LDD'er Peter Reekmans burgemeester van de Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek. Al heeft hij tegen dan misschien wel geen partij meer.

Bij LDD hebben ze eindelijk weer een reden om te feesten. In Glabbeek dan toch, want daar mag de partij over een jaar de burgemeester leveren. De vraag is alleen of LDD tegen die tijd nog zal bestaan, want na 14 oktober is er niet veel meer over: een twintigtal gemeenteraadsleden over heel Vlaanderen en een algemene score die de partij niet één zetel meer zou opleveren in het Vlaams Parlement.

Het grootste probleem van LDD is natuurlijk dat ze in dezelfde electorale vijver vist als de tegenwoordig zo almachtige N-VA. 'We zijn kapotgegaan omdat we in tegenstelling tot de N-VA nooit echt een goede structuur hebben kunnen uitbouwen', aldus voorzitter Jean-Marie Dedecker. 'En dan hebben we ook nog eens een rist tafelspringers en overlopers zien passeren.'

LDD heeft wel genoeg geld in kas voor een campagne, maar er zijn niet genoeg geschikte kandidaten meer over om in 2014 zowel federale als Vlaamse en Europese lijsten te vullen.

Handdoek in de ring

Nu houdt partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker er naar goede gewoonte de moed in, maar hij is toch niet van plan om aan een op voorhand verloren strijd te beginnen. 'Er zijn grenzen', zegt hij. 'Ik wil niet eindigen zoals Spirit destijds en aan verkiezingen deelnemen terwijl ik amper nog goed ben voor een half procent van de stemmen.'

En daar zijn de meeste LDD'ers het helemaal mee eens. Ze houden zelfs al geen rekening meer met een nieuwe verkiezingscampagne. 'Alleen in West-Vlaanderen is het misschien niet onnozel om straks met een eigen lijst aan de verkiezingen mee te doen', zegt een LDD'er. 'In de rest van Vlaanderen heeft dat geen enkele zin. Daar moeten we de handdoek in de ring gooien of een geschikte partner zoeken. Het zou me niet verbazen als onze voorzitter ons straks allemaal de vrijheid geeft om te doen wat ons het beste lijkt.' Maar daar is het nog te vroeg voor. Zeker een jaar te vroeg. (AP)

Het volledige artikel over LDD vindt u deze week in Knack

Lees meer over:

Onze partners