Jambon: ‘Eén persoon uit politieapparaat heeft geblunderd’

Koen Geens en Jan Jambon © Belga

In verband met de informatiedoorstroming zijn er prangende vragen, erkent minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de gemeenschappelijke Kamercommissie Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Betrekkingen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft vrijdag in de Kamer verklaard dat de verbindingsofficier in Turkije heeft geblunderd bij de informatiedoorstroming rond de arrestatie en uitwijzing van Ibrahim El Bakraoui. De conclusie dat de verbindingsofficier tussen 26 juni en 20 juli 2015 “niets wezenlijks” heeft verricht, heeft ertoe geleid dat Jambon zijn ontslag heeft aangeboden bij de premier, die dat heeft geweigerd, legde de minister uit.

Ibrahim El Bakraoui, één van de daders van de aanslagen op Zaventem, werd op 11 juni vorig jaar opgepakt aan de Turks-Syrische grens. De verbindingsofficier in Turkije werd daarvan op de hoogte gesteld op 26 juni. Drie dagen later meldde de verbindingsofficier dat aan de terreurcel in ons land. De terreurcel brengt de officier op de hoogte van het gerechtelijk verleden van El Bakraoui – hij was veroordeeld tot tien jaar cel – en vraagt hem de reden voor de arrestatie.

De verbindingsofficier vernam vervolgens in een vergadering met de Turkse politie dat El Bakraoui was opgepakt vanwege een mogelijke link met terrorisme. Voor meer details moest de verbindingsofficier schriftelijk een vraag stellen. Pas op 20 juli vertrok de officiële vraag via een mail naar de Turkse politie.

Communicatiespelletjes

Eén persoon is op zijn minst nalatig geweest en is op zijn minst niet heel proactief geweest, stelde minister Jambon. Iemand die tot tien jaar cel is veroordeeld, die een paar jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en afreist naar Turkije om naar Syrië te trekken. “Je hoeft niet lang in terrorismedossiers actief geweest te zijn om te beseffen dat er een grote kans is dat je met een foreign fighter te maken hebt”, aldus Jambon.

De conclusie dat er “tussen 26 juni en 20 juli niets wezenlijks is gebeurd door de verbindingsofficier”, maakte dat Jambon vond dat hij zijn politieke verantwoordelijkheid moest nemen. “Dat heeft niks met schuld te maken”, bezwoer de vicepremier. “Eén iemand uit het politie-apparaat heeft geblunderd”. Het feit dat hij zijn ontslag heeft aangeboden, heeft volgens Jambon dan ook niets te maken met “communicatiespelletjes of strategie”.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders verklaarde op zijn beurt dat de Belgische ambassade in Ankara geen weet heeft van een tweede arrestatie en uitzetting van Ibrahim El Bakraoui vanuit Turkije in augustus 2015.

Koen Geens, minister van Justitie, kwam als laatste aan het woord: ‘Khalid El Bakraoui had vier vijfde van zijn straf uitgezeten toen hij in vrijheid werd gesteld. Het is niet gebruikelijk voor een minister van Justitie een dergelijk detail publiek te maken. Ik geef u dat detail enkel voor de transparantie, maar niet omdat ik zou twijfelen aan de correctheid van de strafuitvoeringsrechtbank’, aldus Geens die meent dat het verleden van de broers El Bakraoui was niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld”

(Belga/TE)

Partner Content