Iraans president Rohani komt op staatsbezoek naar België

31/01/16 om 17:07 - Bijgewerkt op 01/02/16 om 06:44

De Iraanse president Hassan Rohani komt dit jaar op staatsbezoek naar België en Oostenrijk. Dat heeft zijn stafchef Mohammed Nahawandian vandaag bevestigd. Een concrete datum ligt nog niet vast, zo bericht de Iraanse nieuwszender Press TV. Daarnaast zullen heel wat buitenlandse staatshoofden afzakken naar Teheran.

Iraans president Rohani komt op staatsbezoek naar België

De Iraanse president Hassan Rohani © AFP

Rohani zal onder meer een ontmoeting hebben met premier Charles Michel, en een bezoek brengen aan de Europese instellingen in Brussel.

Sinds Iran het atoomakkoord ondertekende in juli vorig jaar, is de islamitische republiek "on speaking terms" met het Westen. In november vorig jaar ging er voor het eerst in 35 jaar een Belgische handelsmissie naar Iran. Nu de economische sancties tegen het land zijn weggevallen, staan heel wat buitenlandse mogendheden te springen om zaken te doen met Rohani's republiek.

'Iran wordt door Europa niet meer als bedreiging gezien'

De Iraanse president Hassan Rohani merkt dat zijn land na een lange periode van isolement opnieuw is opgenomen in de internationale gemeenschap. Dat zei hij zondag tijdens een vergadering met zijn kabinet na een staatsbezoek aan Italië en Frankrijk. "Het einde van de 'Iran-fobie' is een van de belangrijkste verworvenheden van de reis", aldus de president.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hieven op 16 januari de economische sancties op tegen Iran, nadat het atoomagentschap groen licht had gegeven voor de uitvoering van het Iraanse nucleaire akkoord.

Daardoor kan Iran onder meer opnieuw handel voeren met de internationale gemeenschap. Rohani sloot tijdens zijn reis enkele akkoorden, die ervoor zullen zorgen dat Iran kan profiteren van westerse investeringen en de nieuwste technologieën.

Daardoor zullen in het land nieuwe banen gecreëerd kunnen worden, klinkt het bij zijn kabinet.

Een eerder van bezoek van Rohani aan Italië deze week deed heel wat stof opwaaien over de voorzorgsmaatregelen die werden genomen om de president niet te choqueren. Zo werden verschillende naakte standbeelden afgedekt en werd er tijdens de lunch geen wijn geschonken. (Belga)

Onze partners