'Integratiebeleid heeft in het verleden gefaald'

10/06/13 om 07:30 - Bijgewerkt om 07:30

SP.A-politica Yasmine Kherbache is streng voor het migratiebeleid 'dat in het verleden heeft gefaald.'

'Integratiebeleid heeft in het verleden gefaald'

© Belga

'Het Belgische integratiebeleid liet te lang op zich wachten', stelt Yasmine Kherbache in Metro. De politica, zelf van Algerijnse afkomst, haalt aan hoe het beleid in de jaren zestig te weinig stilstond bij het leven van de nieuwe migranten.

"Er werd gedacht dat ze hier maar tijdelijk zouden blijven, maar ook bij de tweede en derde generatie migranten, is de overheid te laat in actie geschoten", aldus Kherbache. Ze reageert in een interview op de reeks van Metro 'De minaret in het midden', waarin moslims in Vlaanderen vertellen over hoe ze balanceren tussen werk en geloof.

De afschaffing van het hoofddoekenverbod in Gent vindt Kherbache alvast een goede stap naar een betere omgang met diversiteit.

'Taalachterstand werd verward met intellectuele achterstand'

Om te zorgen dat dezelfde fouten niet worden herhaald moet er voornamelijk geïnvesteerd worden in onderwijs. "Ik denk dat taalachterstand in het verleden te vaak werd verward met intellectuele achterstand." Ze pleit voor taaltoetsen en individuele trajecten op maat van de leerling.

Over het nieuwe onderwijsakkoord is ze alvast tevreden: "De brede eerste graad geeft jongeren de mogelijkheid te proeven van verschillende richtingen."

Daarnaast vindt Kherbache ouderparticipatie essentieel. "Desnoods onder lichte dwang, bijvoorbeeld met verplichte oudercontacten of bezoeken aan huis."

Antwerpen

Over haar eigen stad, Antwerpen, is de SP.A-ster en kabinetschef van premier Elio Di Rupo niet erg optimistisch. Ze ziet een duidelijke verharding en polarisering van het debat. "Ik ben een grote voorstander van discussie, je moet met elkaar van mening kunnen verschillen. Maar als een grote politieke partij, of een burgemeester polariseert en niet meer wil discussiëren is dat een heel slechte zaak", verwijst ze naar N-VA. (AVE)

Onze partners