Horeca vreest massaal banenverlies

© ImageGlobe

De horecasector vreest dat tot 25.000 banen verloren gaan als de regering de plannen voor een ‘slimme kassa’ niet uitstelt.

Ondanks de massale belangstelling voor tv-koks en kookboeken heeft de restaurantsector het lastig. Vooral bij toprestaurants laat de crisis zich voelen. Sterrenzaken als De Koopvaardij, Clandestino en Kasteel Withof moesten de afgelopen maanden de deuren sluiten.

Horeca Vlaanderen vreest dat het ergste dan nog moet komen, als de regering de plannen voor de ‘black box’, een slimme kassa die ook de werkuren van het personeel registreert, doorzet. Omdat de horecasector enorm arbeidsintensief is, berekende de sector in een onderhandelingsnota voor de regering dat in het eerste jaar 25.000 jobs verloren kunnen gaan, omdat bijna één op de tien zaken de omschakeling naar de slimme kassa niet zal overleven.

‘Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn volledig voor een verwitting van onze sector’, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Horeca Vlaanderen deze week in Knack. ‘Maar dan wel met betere begeleidende maatregelen om de te hoge personeelskosten naar beneden te krijgen. Wij vragen aan de overheid om te zorgen voor een economisch klimaat waarin we rendabel kunnen werken.’ Daarom eist de sector een uitstel van de invoering van de black box. ‘Ook al omdat de overheid technisch nog helemaal niet klaar is voor de invoering. Zo is er nog geen enkele blackbox te koop’, aldus Van Assche.

Volgens economieprofessor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt is de horecasector in ons land structureel onrendabel. Belangrijkste oorzaak is de personeelskost, becijferde Houben. Hij vergeleek de situatie met die in Duitsland en Nederland. Een restaurant met vijf personeelsleden en een omzet van 900.000 euro houdt in België 1.000 euro over aan het einde van de rit, in Duitsland 63.500 euro en in Nederland zelfs 90.000 euro.

Jonge chefs als Kobe Desramaults, deze week door de gids Gault&Millau uitverkoren tot Chef van het Jaar, proberen het tij te keren met kleinere zaken, de ‘bistronomie’-trend die komt overgewaaid uit New York en Parijs. Desramaults heeft met De Vitrine een goed lopende zaak in Gent. (DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content