‘Hoog tijd voor een binnenlandse Operatie Winter Lodge’

Enkele gewezen militairen vinden dat Defensie wel moet instaan voor het vervoer van daklozen en asielzoekers naar kazernes.

Enkele gewezen militairen die hebben deelgenomen aan Belgische humanitaire operaties in het buitenland roepen Defensie op in te staan voor het vervoer van daklozen naar de opvangplaatsen die ter beschikking zijn in kazernes.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) trok donderdag aan de alarmbel over de opvangplaatsen voor daklozen die in enkele kazernes ter beschikking zijn. Eén van de klachten is dat Defensie weigert in te staan voor het vervoer naar die kazernes. Ook de socialistische vakbond ACOD heeft daar kritiek op.

Ze worden bijgetreden door enkele gewezen militairen, met als woordvoerder kolonel Pierre Therie. Hij stelt vast dat Defensie wel opvangplaatsen en bedden ter beschikking stelt, maar dat het vervoer van de noodlijdenden net als vorig jaar het grote struikelblok is.

‘Voorrang aan het humanitaire aspect’

De gewezen militairen betwisten dat de focus van de Belgische strijdmacht op de buitenlandse operaties moet liggen en dat Defensie geen middelen heeft om voor het vervoer te zorgen. Ze roepen De Crem op onverwijld voorrang te geven aan het humanitaire aspect. Ze vinden een en ander een uitgelezen kans om Defensie positief te profileren naar de bevolking.

‘Het leger beschikt over de transportmiddelen en de chauffeurs. In een noodsituatie zoals wij die nu kennen is het voor de federale overheid de snelste en meest kostenefficiënte oplossing om deze middelen in te zetten’, aldus de militairen.

In een noodsituatie mogen partijpolitieke en andere administratieve overwegingen geen hinderpaal vormen, zo menen ze. ‘Hulp aan de natie is een concrete invulling van de verantwoordelijkheidszin en oprechte bekommernis voor het humanitaire. Dat was altijd onderdeel van het defensiebeleid en dat moet zo blijven’, aldus Therie, gewezen commandant van Operatie Winter Lodge.

Ze roepen op tot een binnenlandse Operatie Winter Lodge. Dat was de eerste omvangrijke buitenlandse humanitaire operatie die werd uitgevoerd door Belgische militairen.

Van september tot december 1992 bouwden geniesoldaten opvangplaatsen in Kroatië. Daardoor konden ruim 2.600 Bosnische vrouwen, kinderen en ouderen in goede omstandigheden de koude wintermaanden doorbrengen, aldus de gewezen militairen.

De operatie kostte 1,25 miljoen euro. De ex-militairen wijzen erop dat een deel van die noodopvang nog altijd gebruikt wordt voor de opvang van kinderen uit verschillende landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content