'Hoge Raad voor Justitie verbloemt waarheid over blunders in zaak Ronald Janssen'

06/07/12 om 09:43 - Bijgewerkt om 09:43

Het eindrapport van de Hoge Raad voor Justitie over mogelijke blunders in het onderzoek naar seriemoordernaar Ronald Janssen zegt niet hetzelfde als wat vele leden van de raad denken.

'Hoge Raad voor Justitie verbloemt waarheid over blunders in zaak Ronald Janssen'

© Belga

De parketmagistraten die betrokken waren bij de zaak-Ronald Janssen gaan volgens de meeste leden van de onderzoekscommissie binnen de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) toch niet vrijuit. Nochtans was dat wel de conclusie van het eindrapport dat de HRJ vorige week gaf aan de ouders van de vermoorde kinderen. Maar volgens Het Laatste Nieuws werd het rapport opgesmukt.

Vorige week donderdag kregen de ouders van Annick Van Uytsel, Kevin Paulus en Shana Appeltans - die vermoord werden door seriedoder Ronald Janssen - te horen dat in het onderzoek geen fouten werden gemaakt door de magistraten. De Hoge Raad voor de Justitie lichtte dit toe in een verslag van 46 bladzijden.

Maar volgens Het Laatste Nieuws waren de meeste leden van de onderzoekscommissie binnen de HRJ het helemaal niet eens met die eindconclusie. De commissie leverde zelfs een rapport af waaruit die verdeeldheid bleek. Daarin staan zinnen als: "Sommige leden waren van mening dat de magistraat geen schuld treft... anderen menen dat de magistraat niet zorgvuldig omsprong met de informatie."

De Hoge Raad voor Justitie besloot om in laatste instantie een flink opgesmukte versie van dat rapport aan de ouders voor te leggen. Daarin werd de verantwoordelijkheid van de magistratuur onder tafel geveegd.

Officieel wil de HRJ geen commentaar geven, maar in de wandelgangen is te horen dat zij niet echt een probleem ziet. "Elk verslag en elk advies legt een interne weg af, waarbij werkdocumenten worden opgesteld. Niets is definitief tot het hier buitengaat en op de website belandt." (Belga/EE)

Onze partners