Het complot tegen de spaarder: 1,2 miljard euro spaargeld gaat in rook op

Ewald Pironet

Alle Belgen samen verliezen per jaar 1,2 miljard euro aan koopkracht op hun spaarboekjes. Zonder het goed en wel te beseffen, betalen ze zo mee de crisis af. Met dank aan de ECB.

Alle Belgen bezitten samen goed 800 miljard euro. In dat netto financieel vermogen zit alles: cash, spaarrekeningen, kasbonnen, aandelen, obligaties enzovoorts, en alle schulden van de particulieren zijn ervan afgetrokken. En het dikt aardig aan, een jaar geleden was het nog maar 750 miljard. Van die 800 miljard staat nu 240 miljard op spaarboekjes. Nog nooit was dat zo veel.

Dat is opmerkelijk, want geld op een spaarboekje levert nauwelijks nog iets op. Een klassieke spaarrekening bij een grote bank biedt je nu een rente van 0,70 procent (basisrente plus getrouwheidspremie). Dat betekent dat je voor elke 10.000 euro die een jaar op een spaarrekening blijft staan maar 70 euro rente ontvangt.

Vandaag brengt het spaarboekje dus weinig op, maar de rente op zich zegt niet alles. Je moet ook rekening houden met de stijging van de kosten van het levensonderhoud, de inflatie. Als alles gedurende een jaar dezelfde prijs behoudt, en je krijgt 0,70 procent rente op je spaarboekje, dan is die 0,70 procent nog niet veel, maar wel pure winst. Als de prijzen echter feller stijgen, dan komen we er natuurlijk niet met onze renteopbrengsten.

Dat is vandaag het geval: de inflatie ligt net boven de 1 procent. Dat is niet hoog, want de Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van juist onder de 2 procent. Een gemiddeld rendement op een spaarboekje van 0,70 procent en een inflatie van meer dan 1 procent wil wel zeggen dat de spaarder reëel verarmt en niet weinig: als er 240 miljard op de spaarboekjes staat en de reële spaarrente (rente min inflatie) min 0,5 procent bedraagt, gaat jaarlijks 1,2 miljard euro aan koopkracht in rook op. Het komt neer op een vorm van vermogensbelasting waarover in het parlement nooit is gestemd. (EP)

Het volledige dossier over wat er met uw spaargeld gebeurt, leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content