Groen! wil 7,5 miljard puren uit vermogensbelasting

03/06/10 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

De partij wil de belasting laten betalen door de vijftien procent rijksten.

Groen! pleit voor een vermogenbelasting voor het rijkste deel van de bevolking. De partij mikt op een opbrengst van 7,5 miljard euro.

Het voorstel past in de zoektocht naar manieren om de federale begroting tegen 2015 weer in evenwicht te brengen. De Vlaamse groenen willen daarbij niet enkel besparen, maar ook naar nieuwe inkomsten zoeken

In dat kader past een vermogenswinstbelasting, die de groenen door de vijftien procent rijksten van het land willen laten betalen.

De partij wil de roerende en onroerende voorheffing enerzijds en de successie- en erfenisrechten anderzijds vervangen door een sociale, progressieve vermogenswinstbelasting.

Alleen de 15 procent rijkste Belgen met een vermogen van meer dan 1,8 miljoen zullen daardoor meer belast worden dan vandaag, aldus Groen! Vijfenzeventig procent van de Belgen zullen minder moeten betalen, ongeveer 10 procent evenveel, aldus de partij.

Besparingen

Daarnaast rekent de partij op 1,125 miljard besparingen door de groeinorm in de gezondheidszorg stelselmatig te verlagen van 4,5 procent naar 3 procent in 2015.

Aan de inkomstenzijde wil Groen! de nucleaire rente (1,8
miljard euro) afromen. Een betere bestrijding van de fiscale fraude en een betere inning van de belastingen moet volgens de groenen 4 miljard euro opbrengen.

De partij wil ook de bijdragen van gewesten en gemeenschappen verhogen (4,4 miljard euro), de notionele interestaftrek hervormen (1,7 miljard euro) en een speculantentaks (1,2 miljard euro) invoeren.

Daarnaast rekent Groen! op de creatie van 125.000 jobs. Een daling van de lasten op arbeid met 1 procent van het bruto binnenlands product (BBP) moet 70.000 banen opleveren.

Ook in de zorgsector (25.000) en de sector van de hernieuwbare
energie (20.000) wil Groen! een pak banen creëren.

Onze partners