Groen en SP.A trekken in kartel naar Antwerpse kiezer

11/10/17 om 17:46 - Bijgewerkt op 13/10/17 om 10:16

De Antwerpse partij-instanties van Groen en SP.A zullen zondag het fiat geven aan een progressieve kartellijst. Wouter Van Besien (Groen) is nummer één. Dat werd bevestigd aan Knack. De Mechelse politiecommissaris Jinnih Beels staat verrassend op de tweede plaats.

Groen en SP.A trekken in kartel naar Antwerpse kiezer

Wouter Van Besien © Belga

De kogel is door de kerk: rood en groen slaan in Antwerpen de handen in elkaar om het Schoon Verdiep te heroveren op Bart De Wever. Langdurige gesprekken hebben geleid tot een historisch akkoord: voor het eerst laat de SP.A de eer van het lijsttrekkerschap aan de kopman van Groen, Wouter Van Besien. In recente peilingen heeft Groen zich opgeworpen tot dé uitdager van de N-VA, zeker in Antwerpen, maar ook daarvoor hadden de groene onderhandelaars aan de socialisten duidelijk gemaakt dat zij de koppositie ambieerden.

De twee SP.A-onderhandelaars stribbelden niet tegen: kopman Tom Meeuws beseft dat hij bekendheid mist en dat met hem als lijsttrekker het rood-groene kartel minder kans maakt dan met de groene oud-partijvoorzitter Wouter Van Besien. De tweede SP.A-onderhandelaar, Kathleen Van Brempt, besefte dat haar partij na het vertrek van Patrick Janssens eigenlijk geen geloofwaardige kandidaat-burgemeester in eigen rangen heeft. Een externe kopman zou de SP.A wéér een achterhoedegevecht besparen. Fundamenteler - en daarin lijkt haar hele partij haar te volgen - is het inzicht dat 'de progressieve eenheid' primeert, om Antwerpen opnieuw en zo snel mogelijk 'een progressief bestuur' te geven.

Vandaar dat het project vrijdag op een gezamenlijke persconferentie voorgesteld wordt. De lijst zal bestaan uit socialisten, groenen én voldoende 'onafhankelijken'. Lijsttrekker wordt dus Wouter Van Besien (Groen), op drie staat de Antwerpse SP.A-voorzitter Tom Meeuws. Nummer twee moet wettelijk een vrouw zijn: dat wordt een onafhankelijke. De naam wordt bewaakt als een staatsgeheim. Maar verschillende bronnen bevestigen aan Knack dat het zou gaan om Jinnih Beels, de politiecommissaris die in Mechelen het diversiteitsbeleid uitstippelt.

Zondag wordt gestemd: bij Groen is alvast een tweederdemeerderheid vereist. Toch voorzien de partij-instanties geen problemen. Zeker bij de SP.A - die het kopmanschap afstaat aan een in écht electoraal gewicht veel kleinere partner - is men enthousiaster over het groen-rode project dan over de infame Stadslijst van SP.A en CD&V waarmee Patrick Janssens in 2012 zo smadelijk verslagen werd: 'Dit verhaal klopt. De Stadslijst was een van bovenaf opgelegd verbond, volgens een partijpolitieke logica, maar haaks op de sociale realiteit: CD&V'ers en SP.A'ers zijn goede coalitiepartners, maar passen niet op één lijst. Dat is nu heel anders. Roden en groenen komen elkaar voortdurend tegen. Dit kartel beantwoordt aan een maatschappelijke realiteit en had er eigenlijk al veel langer moeten zijn.'

Onze partners