Gents afval: geen vergelijk na marathonoverleg, wel een manager afgezet

01/06/15 om 23:54 - Bijgewerkt op 02/06/15 om 08:14

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie van de afvalintercommunale IVAGO, onder leiding van een sociaal bemiddelaar, zijn na bijna twaalf uur vergaderen vastgelopen. "De directie deed een ultiem voorstel dat niet aanvaard werd", zegt de afvalintercommunale. De personeelsmanager werd de laan uitgestuurd.

Gents afval: geen vergelijk na marathonoverleg, wel een manager afgezet

Protest bij het hoofdkantoor vaan IVAGO © BELGA

"Er lag een verregaand voorstel op tafel om de functies binnen het management grondig te herschikken", zegt IVAGO-woordvoerder Koen Van Caimere. "In onderling overleg werd een einde gemaakt aan de samenwerking met de personeelsmanager." De vakbonden willen dat niet alleen de personeelsmanager maar ook nog "een andere persoon van het management" niet meer met personeel in contact komt. "Wij willen niet zijn ontslag, wel dat hij geen gezag meer uitvoert en dat er ook een soort van bottom-up evaluatie kan komen", zegt Dirk Van Himste (ACOD). Volgens hem en Christel Demerlier (VSOA) heeft de raad van bestuur van Ecov, de private partner, maandagavond echter beslist om daar niet op in te gaan door haar vertrouwen in het management uit te drukken.

"Met andere woorden, er is dus geen ruimte meer om te onderhandelen", zegt Demerlier. "We moeten als vakbond al tien jaar tolereren dat hij echt niet kan omgaan met personeel, men neemt daar zijn verantwoordelijkheid niet in."

Nieuw overleg

De werknemers van de vuilnisdienst zijn al een week in staking. De rechtstreeks aanleiding was de procedure tegen een werknemer, maar de verhoudingen tussen management en personeel zijn al langer slecht.

Het is nu afwachten welk standpunt het Gentse schepencollege daarover inneemt, dinsdagmorgen om 8 uur is er een politiek overleg gepland. Burgemeester Termont vorderde maandag enkele tientallen werknemers op.

De vakbonden spreken het personeel om 10 uur toe om te zien welk mandaat ze krijgen. Om 14 uur is er opnieuw een overleg met een sociaal bemiddelaar gepland. Aan de lopende procedure van een medewerker met drie negatieve evaluaties, de druppel die vorige week dinsdag de emmer deed overlopen, kan niet geraakt worden, herhaalt IVAGO. "Wel kan voor de toekomst de evaluatieprocedure herzien worden," zegt woordvoerder Van Caimere. ACOD zegt onder meer dat er een begeleidingstraject moet komen voor werknemers met negatieve evaluaties en dat het management geen rechter en partij mag zijn.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners