‘Verdedigbaar’ ontwerpakkoord over Gents afval; er wachten al 300.000 vuilzakken

© BELGA

Vakbonden en directie bij de Gentse afvalintercommunale IVAGO hebben dinsdagavond een ontwerpakkoord bereikt over het sociaal conflict dat een week aansleepte. Details zijn niet bekendgemaakt, maar beide partijen noemen het compromis “verdedigbaar”.

Het akkoord wordt woensdagmorgen aan het personeel voorgelegd.

Sinds vorige week dinsdag wordt er niet meer gewerkt bij IVAGO. Nadat gesprekken tussen vakbonden en directie vorige week op niets uitdraaiden, wordt sinds maandagvoormiddag een sociaal bemiddelaar ingezet. Na bijna 21 uur onderhandelen in het kasteel van Zwijnaarde slaagde zij erin om de twee partijen te verzoenen.

Over de inhoud van het akkoord willen noch IVAGO noch de vakbonden informatie kwijt.

Maandagavond al werd beslist om de samenwerking met de personeelsmanager te beëindigen. Uit goede bron wordt vernomen dat ook voor de positie van de operationeel directeur een oplossing uitgewerkt werd. De vakbonden eisten dat de man niet langer in contact zou komen met personeel. Ook rond de syndicale werken zouden nieuwe afspraken zijn gemaakt. De manier waarop personeel werd gesanctioneerd had kwaad bloed gezet, en dat was mede aanleiding voor de staking.

2.500 ton

“Er is een voorstel van tekst dat gezamenlijk gedragen wordt”, verklaarde de Gentse schepen van Milieu en IVAGO-voorzitter Tine Heyse (Groen) op de VRT. “Nu is het aan het personeel om erover te beslissen.”

De werknemers van IVAGO krijgen woensdag vanaf 7.00 uur meer informatie, waarna gestemd wordt. De afvalintercommunale en de vakbonden plannen om 10.00 uur een ontmoeting met de pers om de resultaten van de stemming en de inhoud van het akkoord toe te lichten. “Er zijn langs beide kanten toegevingen gedaan”, zegt Christel Demerlier van vakbond VSOA. “Er lag veel op tafel, soms was het water te diep, maar dan moet je niets anders doen dan onderhandelen”, aldus Dirk Van Himste (ACOD).

Er wacht de ophalers van IVAGO, als ze besluiten terug aan de slag te gaan, de komende dagen en weken nog een grote klus, er ligt naar schatting 2.500 ton huisvuil in de stad Gent, het aantal huisvuilzakken wordt op ruim 300.000 geraamd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content