Gemeenteraad Genk verstoord door werknemers Ford-toeleveranciers

01/03/13 om 00:53 - Bijgewerkt om 00:53

Zestig misnoegde werknemers van de toeleveringsbedrijven van Ford hebben de Genkse gemeenteraad verstoord. Burgemeester Wim Dries schortte de zitting op zodat ze hun verhaal konden doen.

Gemeenteraad Genk verstoord door werknemers Ford-toeleveranciers

© Reuters

"De gemeenteraad was om 20.00 uur gestart en na een kwartier kwam de delegatie binnen", zei Dries (CD&V). "Een van hen nam het woord en eigenlijk is het niet toegelaten dat het publiek spreekt tijdens de gemeenteraad. De voorzitter toonde begrip en heeft de gemeenteraad even geschorst. Dat is uitzonderlijk."

Radeloos

"Door de schorsing kon iemand van de werknemers zijn verhaal doen. Na 4,5 maanden zijn die mensen radeloos en daar heeft de voltallige gemeenteraad veel begrip voor. Ze vroegen wat de Genkse politiek voor hen kan doen. Ze stelden zich vragen, zoals wat hun sociaal plan is en welke jobs wij voor hen kunnen creëren. Dat verliep heel emotioneel."

De burgemeester antwoordde vervolgens dat "het belangrijk is dat er nu vertrouwen is tussen vakbonden en directie". "We hopen dat er een correct sociaal plan uit de bus komt, waarbij Ford geen woestenij achterlaat in Genk en Limburg. We hopen dat de productie tot einde 2014 hier blijft. We willen met alle mogelijke middelen meewerken aan herscholing en bijkomende jobs creëren", vertelt Dries.

Volgende maand terug
De schorsing van de gemeenteraad duurde ongeveer twintig minuten. Er was geen tussenkomst van de politie. De delegatie is dan weer vertrokken. Ze lieten wel verstaan volgende maand terug te keren. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners