Geert Bourgeois noemt kritiek Kurt De Loor 'grotesk'

04/11/13 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:27

'Grotesk'. Zo bestempelt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) de open brief van SP.A-parlementslid Kurt De Loor die op Knack.be te lezen staat. 'Hij slaat wild om zich heen en probeert de schuld op iemand anders te schuiven.'

Geert Bourgeois noemt kritiek Kurt De Loor 'grotesk'

Geert Bourgeois © BELGA

'Grotesk'. Zo bestempelt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) de open brief van SP.A-parlementslid Kurt De Loor aan zijn adres die op Knack.be te lezen staat. 'Wat hij zegt over de begrotingstekorten bij de lokale besturen klopt niet. Hij slaat dan maar wild om zich heen en probeert de schuld op iemand anders te schuiven', zegt minister Bourgeois.

In een bijzonder kritische open brief aan het adres van minister Bourgeois waarschuwt SP.A-parlementslid Kurt De Loor, ook OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken in Zottegem, voor een faillissement van Vlaamse steden en gemeenten. 'De financiële situatie van onze Vlaamse steden en gemeenten is het alarmpeil ver voorbij. Zonder maatregelen van de centrale overheden stevenen verschillende Vlaamse steden en gemeenten af op het faillissement'.

De Loor is daarbij bijzonder scherp voor minister Bourgeois. Zo suggereert de SP.A'er dat Bourgeois 'op beide oren slaapt' terwijl Vlaamse steden en gemeenten afstevenen op een financieel rampscenario. 'Die open brief is grotesk', reageert minister Bourgeois. 'Wat hij zegt over het begrotingstekort bij de lokale besturen is gewoon een onwaarheid', luidt het.

Bourgeois: 'Actief bezig met financiële situatie gemeentes'

Bourgeois weerlegt ook dat hij 'ligt te slapen'. 'Wij zijn actief bezig met de financiële situatie van de steden en gemeenten. Ik zeg ook al sinds 2009 dat alle overheden, inclusief de lokale overheden, rekening moeten houden met de crisis en efficiëntieoefeningen moeten doen', aldus Bourgeois.

'We hebben trouwens als Vlaamse overheid onder meer de planlast van de lokale overheden verminderd, de groei van het Gemeentefonds volgehouden en de samenwerkingsmogelijkheden tussen gemeenten en OCMW's versterkt. Maar net op de stemming rond die versterkte samenwerking heeft De Loor zich onthouden', merkt Bourgeois op. Volgens Bourgeois zijn er veel steden en gemeenten die er door 'efficiëntiewinsten' wel in slagen om financieel orde op zaken te stellen.

Bourgeois: 'De Loor moet eerst eigen zaken op orde zetten'

'Ieder zijn verantwoordelijkheid. Het bestuur in Zottegem wordt al een tijdje van vader op zoon doorgegeven in de familie De Loor. Ik stel voor dat hij daar eerst zijn eigen zaken op orde zet voor hij wild om zich heen begint te slaan', aldus nog Bourgeois. (Belga/SD)

Onze partners