Geens krijgt Belgische schuldgraad op de valreep onder 100 procent

08/01/14 om 05:53 - Bijgewerkt om 05:53

Geens krijgt Belgische schuldgraad op de valreep onder 100 procent

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) © BELGA

Dat blijkt volgens De Tijd uit berekeningen van de Schatkist. Dankzij dat resultaat respecteert de regering-Di Rupo haar engagement tegenover Europa om de overheidsschuld in 2013 onder de symbolische grens van 100 procent te duwen.

Berlaymont

Geens wist die doelstelling op de valreep nog te realiseren via een rist ingrepen. Dat gebeurde onder meer dankzij een operatie met het Berlaymontgebouw. Dat werd tien jaar geleden verkocht aan de Europese Commissie, die daarvoor jaarlijks een bedrag afbetaalde. Maar die jaarlijkse afbetaling werd door AG Insurance en BNP Paribas Fortis afgekocht. Dat leverde de Schatkist eenmalig 636 miljoen euro op. Een tweede ingreep uit de koker van Geens was het plan om Belgische overheidsinstellingen te verplichten hun spaargeld te beleggen in overheidspapier. Ook dat brengt minstens 500 miljoen euro op.

Bad bank

De grootste operaties gebeurden evenwel eerder in 2013. De verkoop van het resterende kwart dat de Belgische staat nog in handen had van BNP Paribas Fortis aan de Fransen, leverde 3,25 miljard euro op. En de verkoop van Royal Park Investments, de bad bank van Fortis, bracht 1 miljard euro in het laatje.

Alles bij elkaar slaagde Geens erin de overheidsschuld met 5,35 miljard euro te verlichten. (Belga/TV)

Onze partners