Geen zware beveiliging van vredegerechten

04/06/10 om 15:46 - Bijgewerkt om 15:46

Dat heeft minister van Justitie Stefaan De Clerck gezegd na overleg over het dodelijk schietincident van donderdag.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck is niet van plan zware veiligheidsmaatregelen te nemen voor de vredegerechten na de schietpartij van donderdag waarbij twee mensen om het leven kwamen. Hij overweegt wel bijkomende camera's en alarmknoppen te laten installeren.

DeClerck pleegde vrijdagvoormiddag overleg met de Regie der gebouwen, de Hoge Raad voor Justitie en de vrederechters. Volgens de minister vroegen die hem expliciet om het nabijheidsaspect van de vrederechter te behouden.

Ze benadrukten ook dat ze slechts sporadisch met geweld te maken krijgen. Volgens De Clerck zijn heel wat vrederechters trouwens niet op de hoogte van de veiligheidsmaatregelen omdat ze bijna nooit gebruikt worden.

Zo is volgens de minister al ongeveer een kwart van de vredegerechten uitgerust met een alarmknop. Dat geldt evenwel nog niet voor Brussel.

De Cleck denkt aan de installatie van bijkomende alarmknoppen en camera's, maar wil er ook meer voorlichting en vorming over. Hij wil ook werk maken van een beter onthaal in de vredegerechten. Van doorgedreven identiteitscontroles is de minister geen voorstander.

Onze partners