Geen pensioenuitzondering voor brandweer

10/02/12 om 12:20 - Bijgewerkt om 12:20

De brandweer voert actie in de Brusselse Wetstraat tegen de plannen van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne.

Geen pensioenuitzondering voor brandweer

© Belga

Iets na 9 uur mocht een delegatie van de vakbonden door de politieblokkade om ontvangen te worden in de Wetstraat 16 door het kernkabinet, dat daar samenzit over de pensioenhervorming. Een uur later was de delegatie nog steeds niet ontvangen. "Ze trekken zich niets aan van de brandweer", zei vakbondsman Eric Labourdette (VSOA), die beloofde "tot de finish" te gaan om te verhinderen dat de leeftijd voor vervroegd pensioen wordt opgetrokken.

Kort nadien leek het erop dat de delegatie toch was ontvangen in de Wetstraat 16. Dat hield de brandweermannen niet tegen om rond half elf door de blokkade te breken. De manifestanten bespoten een politiecordon met water voor het kabinet van de premier.

In totaal zijn er een vijftigtal brandweermannen aanwezig, onder wie delegaties uit Kortrijk, Hasselt, Genk, Vilvoorde en Zaventem.

Geen uitzondering Uit regeringsbronnen is echter vernomen dat de regering geen uitzondering wil toestaan voor de brandweer. Ook voor brandweerlui wordt de brugpensioenleeftijd opgetrokken van 60 naar 62 jaar.

De brandweer vangt dus bot. Ook de uitstapregeling die in bepaalde gemeenten bestaat en die brandweerlui toelaat op 56 jaar met brugpensioen te gaan, wordt aangescherpt. Die leeftijd wordt nu ook opgetrokken tot 58 jaar.

Er komt wel overleg met de gemeenten om uit te maken hoe de eindeloopbaan werkbaar kan worden gemaakt. Zo zouden brandweermannen bijvoorbeeld in andere taken dan interventies kunnen worden ingeschakeld, luidt het.

"De voorstellen zijn onaanvaardbaar", zegt vakbondsman Mil Luyten (ACOD-LRB). "Minder zware banen bestaan niet bij de brandweer, en geen enkele brandweerman houdt een loopbaan van 37,5 dienstjaren vol."

Maandagvoormiddag zitten de bonden samen om zich te beraden over verdere acties. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners