'Geen landslide voor N-VA bij gemeenteraadsverkiezingen'

09/02/12 om 06:52 - Bijgewerkt om 06:52

'De N-VA zal bij de gemeenteraadsverkiezingen geen landslide veroorzaken.' Politoloog Johan Ackaert denkt dat lokale coalities tegen een mogelijke 'pletwals' van de N-VA niet nodig zijn.

Politoloog Johan Ackaert van de universiteit van Hasselt heeft woensdagavond in Leuven gezegd dat hij geen "landslide" verwacht van N-VA bij de komende lokale verkiezingen.

Op basis van een analyse van de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976 stelde Ackaert op een bijeenkomst van de Leuvense Persclub "dat nationale trends echoën, maar ook niet meer dan dat".

CVP en PVV

De CVP bijvoorbeeld verloor bij de parlementsverkiezingen van 1981 meer dan een kwart van haar kiezers, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 "slechts" 8,7 procent.

De liberalen zouden volgens nationale peilingen twee jaar na de omvorming van PVV naar VLD de grote winnaars worden van de gemeenteraadsverkiezingen van 1994, maar boekten slechts 2,6 procent winst.

Politieke spelregels in het nadeel van N-VA

"Wie zich vergaapt aan de nationale schaduwen op de gemeentepolitiek mist essentiële lokale politieke spelregels, zoals de impact van individuele kandidaten, de electorale troefkaart van het burgemeesterschap en in mindere mate schepenen, en globaal het grotere vertrouwen dat mensen in het lokaal bestuur stellen, vergeleken met andere overheden. De eerste twee factoren en mogelijk ook de derde spelen in het nadeel van de N-VA", aldus Ackaert.

De politoloog stelde dan ook verwonderd aan te kijken tegen de kartels die gesmeed worden "om de N-VA pletwals het hoofd te bieden".

Kartels zijn duidelijk

"De N-VA slaagde er in Gent in om de viscerale afkeer tussen groenen en socialisten te doen verwateren en in Antwerpen het aloude travaillistisch verbond tussen christendemocraten en socialisten te revitaliseren". Het voordeel van die kartels is volgens Ackaert dat ze duidelijkheid creëren. In de helft van de gevallen is een lokale coalitie immers al voor de verkiezingen gesmeed. (Belga/EE)

Onze partners