Fransen in Belgische loondienst nog altijd goed af

21/08/12 om 19:45 - Bijgewerkt om 19:44

Fransen die in België komen werken, kunnen nog altijd een groot voordeel doen.

Fransen in Belgische loondienst nog altijd goed af

© Belga

Fransen die in België komen werken, kunnen nog altijd een groot voordeel doen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van ondernemersorganisatie Unizo Zuid-West-Vlaanderen. Unizo wil met het cijfermateriaal Fransen terug over de grens lokken om de arbeidskrapte in de regio aan te pakken. Sinds 1 januari 2012 kunnen nieuwe Franse grensarbeiders niet meer onder het fiscaal statuut in de Belgische grensregio werken. Daardoor verliezen ze het dubbele fiscale voordeel: ze waren minder belast in het thuisland en betaalden minder sociale zekerheidsbijdragen in het land van tewerkstelling.

Grensarbeiders

Uit een studie in opdracht van Unizo blijkt dat het ondanks de afschaffing van het statuut ook voor nieuwe grensarbeiders nog steeds interessant is om te werken in de Belgische grensregio. "We hebben een simulatie gemaakt van Fransen die in Frankrijk werken, en van Fransen die in België werken, dit voor een twintigtal beroepen. En we hebben een gezinssituaties gecreëerd van een alleenstaande en van een gehuwd iemand met twee kinderen", licht Axel Ronse van Unizo toe. "De resultaten zijn frappant. Bijvoorbeeld, een getrouwde Fransman met twee kinderen die in de horeca werkt doet nog steeds een nettovoordeel van 8.000 euro op jaarbasis."

Unizo wil met het cijfermateriaal de Fransen overtuigen om opnieuw naar de grensregio te komen. "Dat is ook nodig gezien de arbeidskrapte in de regio. We moeten echt af van het algemeen beeld dat het niet meer voordelig is voor Fransen om te werken in België." (Belga/INM)

Onze partners