Extra belasting voor nachtwinkels: 'Dat soort zaken zien we liever niet in Antwerpen'

03/12/14 om 04:40 - Bijgewerkt om 07:11

Vanaf januari gaat de stad Antwerpen winkels of horecazaken die "imagoverlagend" zijn, extra belasten. Wie een nachtwinkel of een shishabar opent, betaalt een startbelasting van 6.000 euro, en moet daarnaast jaarlijks 1.500 euro bijdragen. Die laatste belasting zal ook gelden voor bestaande zaken.

Extra belasting voor nachtwinkels: 'Dat soort zaken zien we liever niet in Antwerpen'

Koen Kennis (N-VA), schepen voor Middenstand in Antwerpen © Belga

Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Behalve nachtwinkels en wedkantoren vallen ook videotheken, shishabars, club-vzw's, internetcafés en "seksinrichtingen" onder deze regel.

"We willen vermijden dat op sommige plekken grote concentraties van dit soort zaken komen", zegt Antwerps schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA). "De beste manier om dat tegen te gaan, is deze winkels te laten betalen voor hun vergunning. Niet alleen bij de aanvraag, maar ook jaarlijks bij de verlenging ervan." Volgens Kennis bestond de belasting al, maar werd ze niet geïnd.

'Ik weet dat dat zwaar klinkt', verduidelijkte Kennis in De Ochtend. 'Dit is een ontradende belasting. We zien dit soort zaken liever niet in Antwerpen.' Kennis gelooft ook dat de Antwerpenaars het met die belasting eens zijn.

'Overlast'

Volgens de schepen zorgen deze zaken ook vaak voor overlast. Een omzendbrief uit 2011 laat toe dat een stad dergelijke bedragen oplegt voor het verlenen van een uitbatingsvergunning. Antwerpen legt meteen de maximaal toegestane bedragen op.

De nachtwinkeluitbaters reageren verongelijkt.

(Belga/RR/JH)

Lees meer over:

Onze partners