Euthanasie: Senaat start met hoorzittingen rond minderjarigen

06/02/13 om 12:21 - Bijgewerkt om 12:20

De Senaat debateert inzake de aanpassing van de euthanasiewetgeving over vier thema's: minderjarigen, de problematiek van neurologische aandoeningen, juridische en procedurele problemen en het levenseinde in het algemeen.

Euthanasie: Senaat start met hoorzittingen rond minderjarigen

© Belga

De verenigde commissie Justitie en Sociale Aangelegenheden van de Senaat start het debat over een aanpassing van de euthanasiewetgeving met twee hoorzittingen over de problematiek van euthanasie voor minderjarigen.

Er liggen zo'n vijftien wetsvoorstellen neer in de Senaat over de uitbreiding van de euthanasiewetgeving. De verenigde commissie koos ervoor om de hoorzittingen per thema te organiseren en niet per beroepscategorie, zoals de voorzitters Alain Courtois (MR) en Elke Sleurs (N-VA) hadden voorgesteld. De senatoren weerhielden vier thema's: de minderjarigen, de problematiek van neurologische aandoeningen, juridische en procedurele problemen (wilsverklaring, doorverwijzing,...) en het levenseinde in het algemeen.

Twee hoorzittingen over minderjarigen

Het voorzitterschap stelde voor om te starten met de hoorzitting over de minderjarigen. Omdat er negen namen werden geselecteerd, zal er nog een tweede hoorzitting over dit thema gehouden worden. Intussen wordt aan de verschillende fracties gevraagd één naam en een vervanger op te geven voor de hoorzittingen over de andere thema's. Daarbij zal er ook gekeken worden dat er een evenwichtige verdeling is tussen geneesheren, juristen en ethici.

Bij de mensen die gehoord worden over euthanasie voor minderjarigen zitten onder meer Herman Nys, Dominique Biarent, Masendu Kalenga, Chris Van Geet, Joris Verlooy, Peter Deconinck , Catherine Stryckmans en Geneviève Schamps. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners