EU evacueert families en niet-essentieel personeel in Burundi

13/11/15 om 12:04 - Bijgewerkt om 13:23

De Europese Unie heeft beslist om de families en het niet-essentiële personeel van haar delegatie in Burundi te evacueren, op basis van een nieuwe risicoanalyse. Eerder op de dag verscherpte België zijn reisadvies.

EU evacueert families en niet-essentieel personeel in Burundi

Bujumbura, Burundi © Reuters

Dat hebben twee Europese verantwoordelijken aan het Franse persbureau AFP laten weten."Wij hebben beslist om de families en een deel van het niet-essentieel personeel tijdelijk te evacueren", aldus een Europese bron. "De delegatie blijft normaal verder werken."

Eerder op de dag had België zijn reisadvies verscherpt, maar van een evacuatie van de Belgen in Burundi is nog geen sprake. Belgen die zich in Burundi bevinden en van wie het verblijf niet 'essentieel' is, krijgen van Buitenlandse Zaken het advies het land te verlaten zolang de normale omstandigheden dit toelaten. Het gaat om een lichte verscherping van het reisadvies.

Vijandige reacties

In het nieuwste reisadvies verwijst de overheidsdienst naar de vijandige reacties die geuit werden "ten aanzien van België alsook bedreigingen ten aanzien van Belgische burgers". Alle reizen naar Burundi worden nog altijd afgeraden.

In het voorjaar braken in het land zware politieke spanningen uit, wat tot zwaar geweld leidde in hoofdstad Bujumbura en de rest van het land. De afgelopen weken escaleerde het geweld. "Onze ambassade staat nog altijd in nauw contact met de Belgen in het land, en vanuit Brussel volgen wij de situatie op de voet", aldus nog Buitenlandse Zaken. (Belga/MVM)

Onze partners