Elio Di Rupo: 'Ik vecht elke dag voor de eenheid van België'

27/09/12 om 07:21 - Bijgewerkt om 07:21

In New York moest premier Di Rupo reageren op de zware kritiek van Vlaamse topondernemers op zijn beleid en op een artikel in The New York Times dat het einde van België aankondigde.

Elio Di Rupo: 'Ik vecht elke dag voor de eenheid van België'

© Belga

'Ik vecht elke dag om de eenheid van België te bewaren.' Dat zei premier Elio Di Rupo in New York tegen een gezelschap van journalisten. De premier sprak er de algemene vergadering van de Verenigde Naties toe. Hij poseerde voor een staatsiefoto met de Amerikaanse president Barack Obama en diens vrouw Michelle.

'België splitst.' Precies terwijl de Belgische premier Elio Di Rupo in New York is om er de algemene vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken, schrijft The New York Times dat België eindelijk uit elkaar valt. Volgens de auteurs, die op de opiniepagina's van de Amerikaanse krant de nieuwe wereldorde in kaart brengen, stevent het 'jarenlang door Franstaligen gedomineerde land' al lang af op een splitsing.

'Ik vecht elke dag om de eenheid van het land te bewaren. Een meerderheid van de Belgen wil dat,' reageert Di Rupo.

De premier zag zich in New York ook genoodzaakt om te reageren op de kritiek van talloze topondernemers in De Morgen. 'Di Rupo voert een Marxistisch beleid' en 'we zitten in de wurggreep van een regering die een non-beleid voert' luidde de kritiek.

'Geen behoefte aan karikaturen'

'Much ado about nothing,' zegt Di Rupo. 'We hebben geen behoefte aan karikaturen. Wij doen het beter dan veel landen. Alleen in Duitsland, Frankrijk, Finland en Oostenrijk staat de economie er beter voor.'

'Iedereen moet zich constructief opstellen,' zei Di Rupo, 'werkgevers, bonden en politici.'

In zijn toespraak voor de Verenigde Naties vroeg Di Rupo aandacht voor de situatie in Oost-Congo en kaartte hij ook het Syrische conflict aan.

Di Rupo en Obama

Di Rupo is in New York ontvangen door de Amerikaanse president Barack Obama. De premier was uitgenodigd op een banket in het Witte Huis. Hij poseerde voor een staatsiefoto met Obama en diens vrouw Michelle.

Di Rupo maakte van de gelegenheid gebruik om Obama uit te nodigen voor een bezoek aan ons land. 'Tenminste als u opnieuw verkozen wordt.' Obama is sinds zijn aantreden als president nog nooit in ons land geweest, waar toch de hoofdzetel van de NAVO en de Europese instellingen zijn gevestigd. (EE)

Onze partners