'Eerst zesde staatshervorming invullen' (Peeters)

06/01/13 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

Vlaams minister-president Kris Peeters denkt niet dat het confederalisme de eerste priotieit in de politiek is.

'Eerst zesde staatshervorming invullen' (Peeters)

© Belga

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vindt niet dat de verkiezingen van 2014 over een nieuwe, nog verregaandere staatshervorming moeten gaan. Dat zei hij in de Zevende Dag.

Peeters meent dat de prioriteit moet gaan naar de uitvoering van de zesde staatshervorming. Hij meent ook dat Vlaanderen binnen België een toekomst heeft.

Confederalisme

De N-VA wil van de omslag naar het confederalisme, waarbij Vlamingen en Franstaligen vastleggen wat ze nog samen willen doen, de inzet maken van de verkiezingen van 2014. Partijvoorzitter Bart De Wever herhaalde dat nog maar eens in zijn nieuwjaarstoespraak.

Staatshervorming

Peeters zit niet op dezelfde lijn als zijn Vlaamse coalitiepartner. De zesde staatshervorming, waarover ruim een jaar geleden een akkoord is gesloten, moet eerst worden uitgevoerd en de deelstaten moeten uitmaken hoe ze de nieuwe bevoegdheden die ze krijgen invullen, zei de Vlaamse regeringsleider.

"Het volstaat niet om een vlag in de grond te planten. Je hebt voor verdere stappen opnieuw het akkoord van alle partijen nodig", zegt Peeters. Een mogelijke volgende staatshervorming sluit Peeters niet uit. "In de mate dat het efficiëntieverhogend werkt en dat binnen een Belgisch kader", zei hij. (Belga/EE)

Onze partners