Eandis zoekt maandag naar oplossing

30/09/16 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:55

Gisteren trok de stad Antwerpen de stekker uit de Eandis-deal waarbij het Chinese State Grid Europe Limited (SGEL) veertien procent van de aandelen in handen zou krijgen. Eandis moet nu op zoek naar andere manieren om vers geld aan te trekken. Maandag zitten de raden van bestuur samen, pas dan zal Eandis meer duidelijkheid kunnen verschaffen.

Eandis zoekt maandag naar oplossing

Eandis © Belga

Voorwaarde voor de China-deal was een fusie tussen de zeven distributienetbeheerders. Die had echter tot gevolg dat de tarieven in Antwerpen fors omhoog zouden moeten. Gisteren maakte de energieregulator VREG bekend dat daar geen uitzondering voor zou komen, waarop de stad Antwerpen zich terugtrok uit de fusie. Daardoor loopt ook de instap van SGEL op de klippen.

De gevolgen van de beslissing van Antwerpen om de fusie tussen de distributienetbeheerders niet goed te keuren zal maandagnamiddag op de raden van bestuur van Eandis Assets en Eandis System Operator besproken worden. Tot na die vergadering onthoudt Eandis zich van commentaar, zegt woordvoerder Jean-Pierre Blomme.

De geplande bijzondere vergadering, waarop zowat 800 vertegenwoordigers van de 229 gemeentelijke aandeelhouders verwacht worden, blijft wel nog steeds gepland voor maandagavond 18.30 uur, zegt Eandis nog. Vandaag nog buigt het managementcomité zich, onder meer met juristen, over de gevolgen van de Antwerpse beslissing.

(Belga/SK)

Onze partners