Dubbel zoveel Belgen gaan klikken bij de fiscus

31/01/14 om 05:40 - Bijgewerkt om 05:40

Je buren verklikken bij de fiscus wordt steeds populairder in België. In 2007 kregen de belastingen 160 verklikkingen. In 2012 waren dat er al meer dan 1200. In 2013 verdubbelde dat aantal nog eens tot bijna 2700.

Dubbel zoveel Belgen gaan klikken bij de fiscus

Steeds meer Belgen verklikken hun buren bij de fiscus. © BELGA

Dat de Belg steeds meer geneigd is om de fiscus een handje toe te steken bij het opsporen van belastingsfraude staat te lezen in Het Laatste Nieuws, De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad. "Mensen tolereren fraude niet langer", zo verklaart de FOD Financiën de forse stijging. Toch lopen ze bij de belastingen niet echt warm voor deze verklikkersmentaliteit. Want vaak speelt afgunst mee, of zijn de anonieme tips eerder afrekeningen tussen buren of familie.

Rijp voor de vuilnisbak

"Wij hebben geen kliklijn, en zullen die ook niet installeren", klinkt het bij de fiscus. Veel van deze tips blijken na een eerste analyse immers al meteen rijp voor de vuilnisbak. "Soms vermoeden mensen aan de rijke levensstijl van hun buur dat die wel moet frauderen, terwijl na controle blijkt dat die persoon netjes alles aangeeft".

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) reageerde terughoudend. "De opsporing van fraudeurs moet toch vooral een taak zijn van de controlediensten", beklemtoont hij.

Bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) hekelt men alvast de verklikmentaliteit: "Hierdoor verhinderen we de fiscus om de echte zware gevallen van fraude te onderzoeken én aan te pakken." (Belga/TV)

Onze partners