Drie redenen om voor N-VA te stemmen

18/05/14 om 08:16 - Bijgewerkt om 08:16

Niet iedereen kan de hele verkiezingscampagne in detail volgen. Daarom vroeg Knack.be aan alle partijvoorzitters om in drie kernwaarden samen te vatten waar zijn of haar partij voor staat. Vandaag: Bart De Wever over zijn N-VA-model, vooruitgang en sociaal zijn.

Drie redenen om voor N-VA te stemmen

Bart De Wever (N-VA) © Belga

Met de verkiezingen in aantocht heeft niet iedereen de tijd om de programma's van alle politieke partijen van A tot Z te lezen of om alle debatten op radio en tv te volgen en alle interviews in dag- en weekbladen te lezen. Daarom brengt Knack.be 8 dagen lang Politiek voor Dummies. De essentie van de verkiezingen. De partijvoorzitters geven u 3 redenen waarom u op hun partij moet stemmen. Lees ze allemaal en vorm zelf uw mening.

Vandaag: Bart De Wever over zijn N-VA

Morgen: Bruno Tobback over zijn SP.A

Lees ook:

Peter Mertens over zijn PVDA

Gwendolyn Rutten over haar Open VLD

1. Op 25 mei 2014 kiezen wij tussen het PS-model of het N-VA-model

Bart De Wever: 'En dat is een fundamentele keuze. Het PS-model lezen we in het verkiezingsprogramma van de PS. Meer belastingen en meer uitgaven, maar geen woord over loonkosten of het op orde brengen van de begroting. De factuur is voor de Vlaamse middenklasse. Voor de mensen die werken, sparen en ondernemen.

Het N-VA-model staat voor een beleid gericht op wie werkt, spaart en onderneemt. Een beleid dat verantwoordelijkheid nemen beloont en zorg draagt voor wie het nodig heeft. Een beleid dat de belastingen verlaagt, de schulden afbouwt en de overheid afslankt. En met een staatstructuur die deze hervormingen ook verankert.'

2. Iedereen die werkt, gaat er op vooruit

Bart De Wever: 'Wie vooruit wil in het leven, kan rekenen op onze steun. Mensen die werken - en onze welvaart in stand houden - moeten daarvoor beloond worden.

Maar sinds het aantreden van de regering-Di Rupo zijn er netto 11.000 mensen minder aan de slag. Volgens het Federaal Planbureau en de Nationale Bank is de private jobcreatie volledig stilgevallen. In 2013 legden 70.000 ondernemingen de boeken neer, waaronder 12.000 faillissementen. We hebben de hoogste werkloosheidsgraad sinds 1998. Zo kan het niet langer. We moeten nu ingrijpen.

Wij willen de lasten voor bedrijven verlagen, zodat zij terug competitief worden en jobs creëren. En wij maken niemand iets wijs. Wij vragen inspanningen. Van iedereen. Maar wij zullen er allemaal beter uitkomen.'

3. De N-VA is sociaal, maar niet socialistisch

Bart De Wever: 'Wij willen vooruit, maar laten niemand achter. Mensen die het moeilijk hebben, zullen steeds op onze steun kunnen rekenen. Wij kiezen voor een sociale zekerheid die echt sociaal én zeker is. Die de band tussen bijdrage en uitkering versterkt. En die voorkomt in plaats van te moeten genezen.

We verhogen de werkloosheidsuitkeringen, maar beperken die ook in de tijd. Wij verhogen de laagste lonen. We verhogen het leefloon, maar vragen gemeenschapsdienst in ruil.

Wij verhogen de kinderbijslag, met extra's voor kinderen in armoede, kinderen met een beperking of wezen.

We verhogen de minimumpensioenen. En wij versterken het wettelijk pensioen. Geen enkele andere partij geeft zoveel uit aan de pensioenen als de N-VA. Dat is sociaal beleid.'

Lees meer over:

Onze partners