Drie redenen om voor PVDA+ te stemmen

16/05/14 om 10:15 - Bijgewerkt om 10:15

Niet iedereen kan de hele verkiezingscampagne in detail volgen. Daarom vroeg Knack.be aan alle partijvoorzitters om in drie kernwaarden samen te vatten waar zijn of haar partij voor staat. Vandaag: Peter Mertens over de liberale fanfare, werken in de praktijk en consequent links.

Drie redenen om voor PVDA+ te stemmen

Peter Mertens op de nieuwjaarsreceptie van PvdA © Belga

Met de verkiezingen in aantocht heeft niet iedereen de tijd om de programma's van alle politieke partijen van A tot Z te lezen of om alle debatten op radio en tv te volgen en alle interviews in dag- en weekbladen te lezen. Daarom brengt Knack.be 8 dagen lang Politiek voor Dummies. De essentie van de verkiezingen. De partijvoorzitters geven u 3 redenen waarom u op hun partij moet stemmen. Lees ze allemaal en vorm zelf uw mening.

Vandaag: Peter Mertens over zijn PVDA+

Morgen: Gwendolyn Rutten over haar Open VLD

1. Eerst de mensen, niet de winst

Peter Mertens: 'Want een mens is geen nummer. De banken en multinationals zwaaien de plak. Het sociale, de gezondheid, de inspraak, werk, het milieu... alles wordt opgeofferd aan het koude geldgewin. De PVDA+ wil de samenleving weer op haar voeten zetten: we zijn pas rijk als niemand meer arm is. 4 op de 5 Belgen is voorstander van een miljonairstaks. Waarom luistert de regering niet? En waarom betalen multinationals bijna geen belasting?

De PVDA+ staat op tegen de liberale fanfare die banken privatiseert, die spoorwegen liberaliseert, die de energiemarkt opengooit, die de postbedeling afbouwt, en die zelfs forensisch psychiatrische instellingen overlaat aan de haaien van Sodexo.

Het beleid van liberaliseren en privatiseren is totaal mislukt. De PVDA+ slaat linksaf. Naar een toekomst met sterke publieke diensten en een sterke sociale zekerheid. Wij willen dat de banen die er zijn beschermd worden, en dat winstgevende multinationals niet langer kunnen overgaan tot massaontslag, wij willen dat er nieuwe banen komen, in het onderwijs, in de kinderkribbes, in de zorgsector, in de bouw en isolatie van sociale woningen en wij willen dat de beschikbare arbeid herverdeeld wordt.'

2. Geen praatbarak

Peter Mertens: 'De PVDA+ is een jonge partij waar gewone mensen zich thuis voelen. Geen praatbarak, maar een partij die er iets aan doet. Ze voelt de polsslag op de werkvloer, op school, in de wijk. De dokterspraktijken van de PVDA+ zijn de pioniers van de gratis geneeskunde. Wij trekken met 237 concrete voorstellen naar de verkiezingen.

Als open, democratische partij blijft de PVDA+ ver weg van de achterkamertjespolitiek. Ze werkt van onder uit. De PVDA+ is de enige nationale partij van het land, met een werking zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel.'

3. Strategisch voor consequent links

Peter Mertens: 'Een stem op de PVDA+ is de meest strategische stem in de volkswijken en de werkvloer, de meest strategische stem in de basisbewegingen en in de vakbonden om er voor te zorgen dat ook in Vlaanderen, net als in de rest van Europa, consequent links vertegenwoordigers haalt in het parlement.

De PVDA+ zal een kracht zijn in het halfrond die verder denkt dan de komende vijf weken, een kracht die de komende vijf jaren een echt nieuw alternatief biedt op de inleveringen, op de privatiseringen en op de sociale afbraak.'

Lees meer over:

Onze partners