Dreiging Europese boete voor België van de baan

11/01/12 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

De Europese Commissie zet geen verdere stappen in de procedure tegen het buitensporige begrotingstekort van België. Dat heeft de Commissie woensdag beslist.

Dreiging Europese boete voor België van de baan

© Epa

Volgens de Commissie heeft België "effectieve actie" ondernomen om het tekort in te dijken. Zo ontsnapt België aan de strenge sancties die sinds de versterking van het Europees toezicht opgelegd kunnen worden aan lidstaten die hun openbare financiën niet op orde brengen. België riskeerde een sanctie van 0,2 procent van het bbp, of meer dan 700 miljoen euro.

Europa had in 2009 een procedure tegen België gelanceerd omdat het begrotingstekort in de nasleep van de kredietcrisis was opgelopen tot meer dan drie procent van het bbp. België, dat ook een hoge schuldenlast torst, kreeg tot 2012 om het tekort opnieuw onder de drempel te brengen.

Brief van Olli Rehn
Vorige week uitte eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn in een brief aan minister van Financiën Steven Vanackere twijfels over de begroting voor 2012, die uitgaat van een tekort van 2,8 procent. Volgens Rehn zou het tekort eerder uitkomen op 3,25 procent. Hij vroeg bijkomende besparingen of de bevriezing van uitgaven.

De regering van premier Elio Di Rupo besliste intussen uitgaven ten belope van 1,3 miljard euro te bevriezen in afwachting van een grondige begrotingscontrole in februari. De economie dreigt dit jaar immers minder te groeien dan eerder verwacht en dat vereist nieuwe ingrepen.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) is verheugd met het nieuws en zegt dat de aangelegde reserve behouden zal blijven tot bij de structurele controle in februari structurele maatregelen worden genomen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners