Discogangers blijven roken

22/03/13 om 05:30 - Bijgewerkt om 05:30

Verbod of niet, in haast de helft van de discotheken wordt er nog steeds gerookt. Ook een kwart van de cafés lappen bij nacht het rookverbod aan hun laars.

De controleurs van de FOD Volksgezondheid voerden in 2012 4700 controles uit overdag en 900 's avonds en 's nachts, zo blijkt uit de gegevens die minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) bezorgde aan senator Dirk Claes (CD&V).

Uit die controles komt naar voren dat 's nachts een kwart van de gecontroleerde cafés niet in orde was en dat in 44 procent van de discotheken nog werd gerookt, schrijft De Standaard. Ter vergelijking: overdag werd slechts in 9 procent van de cafés een inbreuk vastgesteld.

Roken of failliet

Dat discotheken zo massaal het verbod schenden, ligt voor een stuk aan het feit dat zij 's nachts open zijn. "Ze denken, ten onrechte, dat wij dan niet controleren", zegt Paul Van den Meerssche, hoofd van de tabakscontroledienst.

De federatie Horeca Vlaanderen keurt de overtredingen in cafés en discotheken niet goed maar kan er wel begrip voor opbrengen. "Veel uitbaters staat het water aan de lippen", zegt woordvoerder Gerrit Budts. "Het is of laten roken, of failliet gaan." (Belga/TV)

Onze partners