Di Rupo licht nieuwe staatshervorming dinsdag toe

08/10/11 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

De onderhandelaars bereikten vrijdagnacht overeenstemming over het institutionele luik van de formatiegesprekken. Dinsdag wordt het akkoord aan pers en publiek toegelicht.

Di Rupo licht nieuwe staatshervorming dinsdag toe

© Belga

De acht partijen en formateur Elio Di Rupo hebben vrijdagnacht rond 01.15 uur de communautaire onderhandelingen afgerond. Maandag volgt nog een allerlaatste lezing van de teksten die de ploeg van Di Rupo dit weekend zal coördineren. Dinsdag om 11.30 uur zal de formateur in de Kamer het institutioneel akkoord officieel voorstellen.

De onderhandelaars bereikten gisteren een akkoord voor het laten samenvallen van de verkiezingen en het al dan niet overhevelen van de bevoegdheid over de wegcode en de civiele veiligheid (brandweer en civiele bescherming). De federale, Vlaamse en Europese verkiezingen worden niet aan elkaar gekoppeld, maar de duur van de legislatuur wordt wel aan elkaar gelinkt. De federale legislatuur zou van vier worden opgetrokken naar vijf jaar, net zoals bij de deelstaten en Europa.

Federale legislatuur opgetrokken tot vijf jaar

Dat betekent concreet dat vanaf 2014 - wanneer de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen sowieso samenvallen - de federale legislatuur wordt gelijkgeschakeld met die van Europa en de deelstaten. Die zal voortaan vijf jaar bedragen. De federale regering kan wel nog struikelen, waardoor de verkiezingen niet meer zouden samenvallen. De onderhandelende partijen nemen zich wel voor om in dat geval de verkiezingen wel aan elkaar vast te klikken. Dat kan echter pas na 2014 met een tweederde meerderheid. Dan ziet de politieke situatie er uiteraard anders uit.

Civiele bescherming en wegcode

De onderhandelaars kwamen ook overeen om de bevoegdheid over de brandweer federaal te houden. De wegcode blijft deels federaal, andere delen worden overgeheveld. Voortaan zullen de gewesten ook kunnen instaan voor de verkeersovertredingen op hun grondgebied en krijgen ze ook de opbrengst van de boetes ervan. Over welke boetes het precies gaat, is niet helemaal duidelijk. Daarnaast zullen de gewesten op de gewestwegen ook zelf de snelheidsgrenzen mogen bepalen.

Dinsdag persconferentie 11.30

De medewerkers van de formateur gaan dit weekend nog een laatste hand leggen aan de teksten. De onderhandelaars zullen die gecoördineerde teksten maandagnamiddag nog een laatste keer uitpluizen. Dinsdag om 11.30 uur stelt Di Rupo het communautaire akkoord dan voor aan de pers en worden de teksten vrijgegeven. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners