Di Rupo herbegint met nieuwe reeks bilaterale contacten

23/11/11 om 21:56 - Bijgewerkt om 21:56

Elio Di Rupo zal opnieuw starten met het voeren van discrete bilaterale contacten. Lopen die goed, dan zal de formateur doorgaan met zijn werkzaamheden.

Di Rupo herbegint met nieuwe reeks bilaterale contacten

© Reuters

Formateur Elio Di Rupo zal opnieuw starten met het voeren van discrete bilaterale contacten. Zo liet zijn woordvoerster weten na de audiëntie bij de koning die zo'n vier uur duurde. Zowel sp.a, CD&V en Open VLD dringen er bij de formateur op aan om zo snel mogelijk de onderhandelingen terug op te starten.

De koning vroeg Di Rupo om zijn opdracht voort te zetten, maar de PS-voorzitter vroeg even bedenktijd. Die wil hij blijkbaar gebruiken om bij de zes partijen af te toetsen of verdere onderhandelingen zinvol zijn. Koning Albert had ook een boodschap voor de onderhandelende partijen. Hij vroeg "met aandrang aan elk van deze partijen de nodige bijkomende inspanning te leveren om de begrotings- en sociaaleconomische onderhandelingen af te ronden en om zo snel mogelijk een regering te vormen".

Die boodschap lijkt goed aangekomen te zijn. Sp.a-voorzitter Bruno Tobback dringt erop aan dat de formateur zo weinig mogelijk bedenktijd neemt en maximaal inzet op onderhandelingen. Zijn CD&V-collega zit op dezelfde golflengte. "CD&V is bereid alle inspanningen te leveren om de begrotings-en sociaaleconomische onderhandelingen met de 6 partijen snel af te ronden." Het land heeft dringend een regering nodig, die de toekomst voorbereidt en actuele uitdagingen onmiddellijk aanpakt, vindt Wouter Beke.

In Open VLD-kringen is te horen dat men hoopt dat de onderhandelingen zo snel mogelijk opgestart worden en dat men op een ernstige manier wil spreken over de sociaaleconomische hervormingen die het land nodig heeft. (Belga/INM)

Onze partners