Di Rupo formateur of overzomeraar?

© ImageGlobe/Eric Lalmand

– Volg vanaf 15 uur LIVE de persconferentie van formateur Elio Di Rupo – Volgens de Vlaamse krantencommentatoren betekent een formateur niet dat er binnenkort een regering is.

Het Laatste Nieuws De verwachtingen omtrent formateur Elio Di Rupo zijn niet hooggespannen, merkt Luc Van der Kelen op in Het Laatste Nieuws. Van der Kelen hoopt dat de formateur niet eerst “de gebruikelijke schare lobbyisten allerhande” ontvangt, maar “snel en gericht te werk gaat”. “Slagen is niet zeker, maar dat hoeft ook niet om te ondernemen.”

Het Nieuwsblad In Het Nieuwsblad vindt chef politiek Liesbeth Van Impe het moeilijk om niet cynisch te zijn “over episode 338 in de soap die wij formatie noemen”. Volgens Van Impe ziet het er naar uit dat Elio Di Rupo eindelijk weer beseft dat hij eigenlijk premier wil worden. “Na alle intermezzi heeft er weer iemand de leiding die in staat zou moeten zijn akkoorden te forceren én te sluiten. Hij kan dat intussen veel beter voorbereid doen, want de tussenopdrachten hebben tenminste duidelijker schema’s, voorstellen en tabellen opgeleverd.” Tot zover echter het goede nieuws, klinkt het, want “de kloof tussen N-VA en PS is nog altijd groot, het wantrouwen nog groter.”

De Standaard In De Standaard vindt Bart Sturtewagen het “betekenisvol” dat Elio Di Rupo deze opdracht aanvaardt. “Sinds hij in september zijn opdracht als preformateur teruggaf, heerste er twijfel over zijn engagement. Door zich nu door het Paleis te laten casten als kandidaat-premier steekt hij zijn nek ver uit. Het kan niet zijn bedoeling zijn dat die binnen een paar dagen al wordt doorgehakt.” Sturtewagen meent wel dat de benoeming niet garandeert dat er de komende tien weken een federale regering komt, zoals koninklijk onderhandelaar Wouter Beke bij zijn afscheid vooropgesteld had. “Het risico dat de formateur slechts een veredelde overzomeraar wordt, bestaat. (…) Het is passend Elio Di Rupo veel succes te wensen. Hij staat voor wat men noemt een uitdaging.”

Het Belang van Limburg Voor het eerst sinds de verkiezingen hebben we een formateur, maar daarom nog geen regering, schrijft Eric Donckier in Het Belang van Limburg. “Ook inhoudelijk zijn we nog ver van huis. Di Rupo zei ‘neen’ tegen de nota Vande Lanotte en ‘neen’ tegen de nota Beke. Die waren een minimum minimorum voor de N-VA. (…) Het enige waar we nu zeker van zijn, is dat we overzomeren.”

Gazet van Antwerpen In Gazet van Antwerpen merkt politiek redacteur Dirk Castrel op dat de meeste partijen maandagavond toch lichtjes verrast waren over de snelheid die de koning aan de dag heeft gelegd met de aanstelling van een formateur. “Di Rupo vertrekt niet van een wit blad. Inzake staatshervorming zijn de posities van alle partijen onderhand gekend”, klinkt het. Maar de aanstelling van een formateur betekent volgens Castrel niet dat we morgen een regering hebben. “Veel, heel veel zal afhangen van de werkwijze die Di Rupo gaat toepassen.”

De Morgen Steven Samyn, chef politiek van De Morgen, meent dat de kansen dat Di Rupo erin slaagt een regering op de been te brengen de voorbije maanden alleen maar afgenomen zijn. Volgens Samyn zijn we “opnieuw vertrokken voor weken overleg”. “Opnieuw zal er worden gezocht, overlegd en afgetast. (…) De kans dat er iets inhoudelijks uit de bus komt dat voldoende zal zijn voor de N-VA is nagenoeg onbestaande.”

De Tijd Geen aandacht voor Di Rupo in de commentaar in De Tijd dinsdag. Jean Vanempten heeft het er over de diepe impact die de arrestatie van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn veroorzaakt heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content