Di Rupo: ‘België zal voor Palestina stemmen als waarnemende staat VN’

© Belga

Premier Elio Di Rupo (PS) deelt mee dat België voor Palestina zal stemmen als waarnemende staat bij de VN.

Premier Elio Di Rupo (PS) maakte na een bijeenkomst van het kernkabinet bekend dat België zal stemmen voor de toekenning van de waarnemersstatus van Palestina als niet-lidstaat bij de Verenigde Naties.

België staat achter de vraag van Palestina om waarnemend niet-lid te worden bij de Verenigde Naties. Over die statusverhoging van Palestina wordt gestemd bij de VN. Aan het Belgische ‘ja’ is een verklaring gekoppeld. “Daarin dringen we aan op een onvoorwaardelijke hervatting van de vredesgesprekken en pleiten we voor een tweestatenoplossing met veiligheid en leefbaarheid in Israël en Palestina”, zo verklaarden premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) na afloop van het kernkabinet over de kwestie.

“We vragen beide partijen om zonder voorwaarden opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Wij blijven voorstander van een tweestatenoplossing waarbij de veiligheid en de leefbaarheid van beide landen gegarandeerd wordt”, aldus Reynders en Di Rupo. Reynders benadrukte nog dat de Belgische houding geen “stemming is voor de ene partij en tegen de andere
partij”.

Positieve uitslag verwacht

Er wordt een positieve uitslag verwacht, omdat er veel landen pro de erkenning zijn, en omdat in de Algemene Vergadering geen vetorecht geldt. Bij de VN Veiligheidsraad is dat wel het geval. De Palestijnen kunnen rekenen op veel steun van landen in Latijns-Amerika, Azië (zoals China), Afrika en de Arabische wereld.

Europa kan in deze niet als een blok spreken. Slechts een 15-tal van de 27 lidstaten zou pro stemmen. Onder hen Frankrijk en Spanje. Europese nee-stemmers is waarschijnlijk Nederland. Duitsland liet bij monde van Buitenlandminister Guido Westerwelle al verstaan zich te onthouden. Volgens Westerwelle steunt Duitsland een Palestijnse staat, maar betwijfelt het dat deze erkenning goed doen aan het vredesproces. Ook Groot-Brittanië zam zich onthouden, zo wordt verwacht.

Dat Europa geen consensus kon bereiken, is betreurenswaardig volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR): “Dit is een mislukking op Europees vlak. Dat er geen Europese consensus is, maakt het voor Europa moeilijker te participeren in een nieuwe vredesdialoog.”

Amerikanen voerden diplomatieke druk op

De Verenigde Staten, de belangrijkste en zo goed als onvoorwaardelijke bondgenoot van Israël, kanten zich tegen, net als Canada. De Amerikaanse diplomatie probeert Europa te verdelen over deze kwestie. Maar ook Mahmoud Abbas, de Palestijnse president en indiener van het verzoek, krijgt diplomatieke druk te verduren van Amerika. Twee belangrijke Amerikaanse diplomaten hebben geprobeerd om Abbas af te laten stappen van zijn streven om Palestina als waarnemende staat te laten erkennen door de VN. Dat blijkt uit een mededeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bill Burns, viceminister van Buitenlandse Zaken, en David Hale, de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, hebben in New York een gesprek gehad met Abbas. Volgens een woordvoerster van Buitenlandse Zaken werd Abbas daarbij persoonlijk duidelijk gemaakt dat er in de Amerikaanse regering “een zeer reële bezorgdheid over het Palestijnse initiatief in de Algemene Vergadering van de VN” bestaat.

De resolutie zal de Palestijnen niet dichter bij hun doel brengen om een onafhankelijke staat naast Israël te worden, klonk het nog.

Nog geen volwaardig lidmaatschap

De Palestijnse autoriteit heeft nu de status van “permanente waarnemer” bij de VN. Met een verhoging van de status naar waarnemend niet-lid (“non-member observer status”) zou Palestina onder meer kunnen deelnemen aan debatten in de Algemene Vergadering. Van een volwaardig lidmaatschap van de VN is nog geen sprake. Vorig jaar diende de Palestijnse president Mahmoud Abbas daarvoor een aanvraag in, maar die werd toen geweigerd.

Groen tevreden dat regering voor stemt

Oppositiepartij Groen reageert tevreden op het nieuws. Kamerlid Eva Brems: “We doen aan politiek om de samenleving te veranderen en vorm te geven aan het beleid. Als lid van de oppositie ben ik tevreden dat de regering naar ons heeft geluisterd en haar standpunt heeft aangepast.”

Volgens Brems moet minister Reynders (MR) nu ook het voortouw nemen en andere landen overtuigen om ‘voor’ te stemmen.

“De erkenning van de Palestijnse staat verhoogt de politieke druk op de Israëlische autoriteiten om de illegale kolonisering ongedaan te maken,” aldus nog Groen. “Al meer dan veertig jaar bezet Israël de Palestijnse gebieden. Met het verhoogde diplomatieke statuut kunnen de Palestijnen met aanklachten tegen schendingen van het internationaal recht door Israël naar het Internationaal Strafhof in Den Haag trekken.

Eva Brems: ‘Uitgelezen kans om Palestina en Israël op gelijke voet te brengen’

“Dat is een goede zaak: hoe meer gaten er worden gedicht in de strijd tegen straffeloosheid, hoe beter” zo schreef mensenrechtenspecialiste Eva Brems ook al in een opiniebijdrage voor Knack.be.

Eva Brems: “De erkenning als ‘non member observer state’ door de Algemene Vergadering, het hoogste democratische orgaan van de wereldgemeenschap, is een precedent zonder weerga. (…) Op een ogenblik dat het Israëlisch-Palestijnse conflict weer eens tot een bloedige confrontatie heeft geleid, is dit een uitgelezen kans om de twee partijen op gelijke voet met elkaar te brengen.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content