Defensie noemt inzet Belgische militairen Centraal-Afrikaanse Republiek 'voorbarig'

17/12/13 om 20:43 - Bijgewerkt om 20:43

Militaire bronnen doen de berichten als zou België 150 militairen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek sturen, af als 'totaal voorbarig'.

Defensie noemt inzet Belgische militairen Centraal-Afrikaanse Republiek 'voorbarig'

Het zit er bovenarms op tussen de regeringspartijen over de solo slim van CD&V-minister van Defensie De Crem. Die zegt te pas en te onpas dat België zijn F16's moet vervangen door nieuwe gevechtsvliegtuigen. Die kunnen zes miljard kosten. Liberalen en socialisten pikken dat niet, want er is binnen de regering nog geen woord over gezegd. © BELGA

"Totaal voorbarig". Zo reageren militaire bronnen op berichten als zou België op vraag van Frankrijk overwegen om 150 militairen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek te sturen om de luchthavens van het land te beschermen.

Het kernkabinet zette het licht op groen voor de deelname van een Airbus A330 en een Hercules C-130 aan de Franse operatie Sangaris in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het kabinet van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en de generale staf van het leger herinnerden er aan dat het sturen van grondtroepen niet werd weerhouden. Het

Franse persbureau AFP citeerde een militaire bron die stelde dat België toch zou overwegen om 150 soldaten te sturen met het oog op een "beschermingsopdracht" voor de luchthavens in het land. Volgens de bron zou België na een "informele" vraag van Frankrijk de "haalbaarheid" bestuderen. "Totaal voorbarig", zo reageerde een welingelichte militaire bron echter.(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners