De Wever: 'We gaan klimaatakkoord heronderhandelen, incident gesloten'

01/11/15 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:47

"We gaan heronderhandelen, voor mij is het incident gesloten. Als je gelijk krijgt door de feiten, dan neem ik de 'lieve woordjes' er graag bij", aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever over het klimaatakkoord.

De Wever: 'We gaan klimaatakkoord heronderhandelen, incident gesloten'

Bart De Wever © Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat voor zijn partij vanaf dag één duidelijk was dat de cijfers in het Klimaatakkoord van vorig weekend niet klopten. Intussen hebben anderen dat ook ingezien, stelde De Wever zondag in De Zevende Dag (Eén). "We gaan heronderhandelen, voor mij is het incident gesloten".

Vorig weekend bereikten de verschillende ministers van Milieu in ons land een akkoord over de verdeling van de klimaatdoelstellingen. Maar kort na het weekend schoot N-VA het akkoord af.

De partij stelde onder meer dat Vlaams CD&V-minister Joke Schauvliege op een aantal punten haar onderhandelingsmandaat had overschreden. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde die aanval op zijn minister "ongepast, niet collegiaal en niet voor herhaling vatbaar".

N-VA-voorzitter De Wever zegt dat zijn partij Schauvliege niet is afgevallen. Maar vanaf de eerste dag was volgens hem duidelijk dat enerzijds de cijfers in het akkoord niet klopten en dat het akkoord anderzijds nefast zou zijn omdat het de Vlaamse energieconsument zou opzadelen met een extra factuur van 130 miljoen euro.

De Wever stelde dat anderen dat nu ook hebben ingezien. "We gaan heronderhandelen, voor mij is het incident gesloten". De Wever zei ook niet meer te willen reageren "op dat soort gekibbel", een les die hij naar eigen zeggen heeft geleerd na zijn omstreden gastcollege aan de Gentse universiteit. "Als je gelijk krijgt door de feiten, dan neem ik de 'lieve woordjes' er graag bij", aldus de N-VA-voorzitter. (Belga/SD)

Onze partners